Türmob: E-Fatura Uygulaması Mevzuatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

UYGULAMA

SIRA NO

SORU

CEVAP

E-FATURA (MEVZUAT)

1

e-Fatura üzerinde merkez-sube ayrimi nasil gösterilebilir ?

Düzenlenen faturada merkez/sube ayriminin yapilabilmesi mümkün olup, portal kullanicilari için manuel giris yapilmasi gerekiyorsa fatura alicisi veya göndericisi kisminin ad - soyad/ünvan bölümüne merkez ya da sube oldugu bilgisi girilebilecek ve ilgili sube veya merkezin adres bilgileri eklenebilecektir.

Ancak fatura düzenlenirken portal kullanicisi oldugu halde manuel giris yapmayip yükleme modulü kullaniliyorsa veya kullanici tarafindan entegrasyon veya özel entegrasyon yöntemlerinden biri seçilmisse merkez/sube ayriminin gösterilebilecegi alan "UBL-TR Ortak Elemanlar" Teknik  Klavuzunda belirtilmis olup, buna göre Klavuzun 2.2.20 Party bölümünde açiklandigi gibi "AgentParty" alanina ilgili subenin bilgileri girilebilecektir.

E-FATURA (MEVZUAT)

2

e-Fatura                       sistemine

kayitli                    kullanici perakende                              satis fisi/ödeme kaydedici cihaz fisi kullanabilir mi?

VUK 167 Sira No’lu Genel Tebligi uyarinca fatura kullanmalari zorunlu bulunanlarin fatura yerine perakende satis fisi kullanmalari durumunda, bu kisiler açisindan perakende satis fisleri geçerli olmayacaktir.

 

Ancak, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257’nci maddesinin Maliye Bakanligi’na verdigi yetkiye dayanilarak yayimlanan VUK 204 Sira No’lu Genel Tebligi ile, mükelleflerin ticari faaliyetlerine iliskin olarak is yerlerinde kullanilmak ve tüketilmek amaciyla satin aldiklari (kirtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen kanuni haddi asmayan diger bir anlatimla, perakende satis fisi (veya yazar kasa fisi) düzenleme sinirlari içinde kalan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satis veya yazar kasa fislerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüstür.

 

Isletmenin tüketimi disinda, satisa konu olacak mal ve hizmetlerin alimlarinda ise bedeli ne olursa olsun fatura alinmasi, defterlere faturalara dayanilarak kayit yapilmasi gerekmektedir.

Buna göre, e-fatura sistemine kayitli bir sirketin, e-fatura sistemine kayitli diger firmalardan isyerinde kullanmak ve tüketmek amaciyla satin aldigi (Kirtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve fatura kullanma sinirinin altinda kalan alimlarini, perakende satis fisi veya ödeme kaydedici cihaz fisi ile

 

 

 

 

 

belgelendirmesi mümkün bulunmaktadir.

Uygulamanin sahada yalnizca bir istisnasi olup, akaryakit istasyonlarinda pompa ÖKC’lerden düzenlenen ÖKC fisleri karsiliginda e-Fatura düzenlenmesine gerek olmayip, söz konusu ÖKC fisleri tutarina bakilmaksizin fatura yerine geçer belge kabul edilecektir. Bu nedenle bu kapsamda yapilan islemler için ÖKC fisi düzenlenmis ise ayrica bir e-Fatura aranmamalidir.

E-FATURA (MEVZUAT)

3

e-Faturada sehven bir sira                      numarasi

atlanmis ve o numaraya hiç fatura kesilmemesi halinde nasil bir islem yapilmalidir?

e-fatura uygulamasi kagit faturanin tabi oldugu hükümlere tabidir. Buna göre e-Fatura uygulamasinda her seri kendi içerisinde müteselsil siraya uygun olarak düzenleneceginden, atlayan faturalara iliskin olarak;

* Yaziliminizin imkan vermesi halinde atlanilan numaralara iptal kaydi düsülmelidir.

*Bagli bulunulan Vergi Dairesi Müdürlügüne dilekçe ile izahatte bulunulmasi gerekmektedir.

Yeni düzenlenecek faturalar ayni seri numarasi kullanilarak en son kesilen fatura numarasindan sira atlamadan ve atlanilan sira numaralari kullanilmadan devam edilmelidir.

E-FATURA (MEVZUAT)

4

E-fatura düzenlerken dövizli                       faturada bedelin Türk Lirasi karsiligi gösterilmeli midir?

e-fatura kagit faturanin tabi oldugu kurallara tabidir. Buna göre Vergi Usul Kanunu’nun 215/2-a maddesinde;

 

“Kayit ve belgelerde Türk para birimi kullanilir. Belgeler, Türk parasi karsiligi gösterilmek sartiyla, yabanci para birimine göre de düzenlenebilir. Su kadar ki yurt disindaki müsteriler adina düzenlenen belgelerde Türk parasi karsiligi gösterilme sarti aranmaz.” hükmü yer almakta olup buna göre faturaniz düzenlenmelidir.

E-FATURA (MEVZUAT)

5

e-Fatura yerine kagit fatura

düzenlenmesinin hükmü nedir?

397 Sira Nolu VUK Genel Tebligine degisiklik getiren 447 sira nolu VUK Genel Tebliginin yürürlüge girmesiyle " ..kagit faturanin hiçbir hükmü yoktur.." ifadesi kaldirilmistir. Bununla ifade "Elektronik fatura uygulamasina dâhil olan mükelleflerin elektronik fatura uygulamasina kayitli olan diger mükelleflere düzenleyecekleri faturalarin elektronik fatura olmasi zorunludur. Bu zorunluluga uymayan mükellefler hakkinda Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanacaktir." sekline dönüsmüstür.

 

Buna göre kagit fatura mali açidan geçerli bir belge olmakla birlikte e-fatura kullanicilarinin birbirine e- fatura düzenlemesi gerektiginden VUK ceza hükümleri (353/I) uygulanabilecektir.

 

 

E-FATURA (MEVZUAT)

6

Serbest                       meslek makbuzunu da e- fatura        uygulamasi

içinde                               mi

düzenlenmelidir?

487 Sira No.lu VUK Genel Tebliginin yayinlanmasiyla birlikte Serbest Meslek Makbuzu da kagit ortaminda ya da e-Fatura uygulamasina olmadan e-SMM uygulamasina dahil olarak elektronik ortamda düzenlenip, kagit ya da elektronik ortamda iletilebilir.

E-FATURA (MEVZUAT)

7

Istisna uygulanmadigi halde fatura tipi "ISTISNA" olarak düzenlenip

gönderilmis fatura bu sekilde                   kayitlara alinabilir mi?

Istisna, ihraç kayitli, özel matrah gibi fatura tipleri e-Fatura UBL-TR yeni versiyona geçis ile birlikte öngörülmüs fatura tipleridir. mevzuatsal olarak bu faturalarin ilgili tipleri seçilerek olusturulmasi gerektigi konusunda herhangi bir hüküm bulunmamakla birlikte teknik anlamda takip için standart tiplerin seçilmesi uygundur. Bu nedenle söz konusu fatura tabi oldugu Vergi Kanunu Hükümlerine uygun olarak düzenlenmis olmak kaydiyla yasal defter ve kayitlar alinabilecektir.

E-FATURA (MEVZUAT)

9

Akaryakit pompalarindan çikan ÖKC                  fisleri                  e-

Faturaya dönüstürülmeli mi?

68 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliginde yapilan açiklama uyarinca, tasit tanima, müsteri tanima veya özel anlasmalara dayanilarak yapilan akaryakit satislari ile ilgili olarak bilahare ayrica fatura düzenlenecegi için bu tür satislarda her iki tarafin da e-Fatura kullanicisi olmasi halinde e-fatura uygulamasi kapsaminda fatura düzenlenmesi gerektigi

 

Tasit tanima, müsteri tanima veya özel anlasmalara dayanilarak yapilan satislar disinda, tasitlara yapilan ve akaryakit pompalarina bagli ÖKC’ lerden otomatik olarak çikan (plaka numarasi ihtiva eden ve fatura yerine geçen) fislerle belgelenen satislarda ise toplam tutar fatura düzenleme tutarinin altinda veya üstünde olsa dahi ayrica e-Fatura düzenlenmeyecegi ve bu satislara ait ÖKC fislerinin fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecegi tabiidir.

E-FATURA (MEVZUAT)

10

e-Faturaya süresinde geçmeme ve süresinde basvuru

yapilmamasinin cezai yükümlülügü nedir?

Ilgili mevzuat biriminin verdigi bilgiye göre mükellefin ;

 

“*Süresinde e-faturaya dahil olunmamasi halinde mükerrer 355.md uyarinca özel usulsüzlük cezasini gerektirir.

 

*Süresinde basvuru yapmama 352/7. Bendi…> 2.derece usulsüzlük cezasini gerektirir.

 

* Hem süresinde basvuru yapmayip, hem de süresinde e-faturaya geçmeme durumunda usulsüzlük ve özel usulsüzlük ayri ayri kesilir.”

 

 

 

 

 

Denilmektedir.

Bununla birlikte Baskanligimiz VUK hükümlerinde degisiklik yapilarak caydirici ve agirlastirilmis cezalar için kanun teklifi hazirlamis bulunmaktadir.

E-FATURA (MEVZUAT)

11

e-Fatura sisteminde fatura tarihi intaç tarihine                        göre düzeltilebilir mi?

Ihracatta fatura tarihi ile intaç tarihi arasinda zaman farki olusabilmektedir. Bu durum fatura üzerinde düzeltme yapilmasini gerektiren bir durum degildir. Intaç tarihi yasal kayitlar, beyan ve bildirimler açisindan önemli olup fatura üzerinde düzeltme yapilmasini gerektirmemektedir. Ancak saha uygulamalarinda muhasebe kurallari çerçevesinde gerçeklestirilmesi gereken düzelme kayitlarindan ziyade hatali bir sekilde fatura üzerinde degisiklik yapildigi görülmektedir. Vergi daireleri intaç tarihi sarkmasi durumunu göz önünde bulundurarak islem yapmaktadir.

E-FATURA (MEVZUAT)

12

e-Fatura kesilmesi gerekirken                       kagit fatura kesilmis olmasi durumunda bu kagit faturanin                       KDV indiriminde

kullanilmasi KDV iadesini engeller mi?

e-Fatura kullanicilarinin birbirlerine e-fatura düzenlemesi zorunludur. Bu zorunluluga uymayan mükellefler VUK ceza hükümlerine tabidir. Mevzuat birimlerinden alinan görüsler dogrultusunda düzenlenen kagit faturalarin kdv ve gider indiriminde kullanilabilecegi kabul edilmisse de e-fatura yerine kagit fatura düzenlemenin 213 Sayili VUK kapsaminda cezai sorumlulugu bulunmaktadir.

E-FATURA (MEVZUAT)

13

Dahilde      isleme izin belgesi                  kapsaminda düzenledigim                        e- faturalar,                            fatura üzerinde    ait                  oldugu DIIB                            numarasi bulunmadigi gerekçesiyle GTB ya da Ekonomi Bakanligi tarafindan                            kabul edilmemektedir. Nasil

bir yol izlemeliyim?

Portal yöntemini kullaniyorsaniz manuel giriste DIIB NO kismini yazabilmeniz için faturanin açiklama  ( not) alani kullanilabilir. Bunun disinda portal yöntemi kullanicilari fatura yükleme modülü araciligiyla veya entegrasyon /özel entegrasyon yöntemlerinden biri seçilerek de UBL-TR içinde;

Delivery/Shipment/TransportHandlingUnit altinda asagidaki gibi belirtilebilir. “<cac:CustomsDeclaration>

<cbc:ID

schemeID="DIIB">dahilde isleme izin belge numarasi buraya yazilacak</cbc:ID>

</cac:CustomsDeclaration>”

 

Eger faturaniz düzenlenip gönderildiyse taraflarin karsilikli olarak verecekleri dilekçeye istinaden

 

 

 

 

 

faturaniz istisnai bir uygulama olarak birimimizce basarisiz fatura koduna çekilebilir ve ayni fatura tekrar düzenlenebilir. (Öncelikle Ekonomi Bakanligina bir dilekçe ile basvurulmasi ve ilgili Bakanligin uygun görmesi üzerine bize durumu iletmesi gerekmektedir. )

E-FATURA (MEVZUAT)

14

Ihracat                                  e-

faturalarinin fiili çikis tarihi fatura tarihi olarak degistirilmeli mi?                        KDV

raporlarinda hata verir mi?

Fatura tarihi ile gümrük beyannamesinin kapanis tarihinin ayni tarih olmasi mümkün degildir. Gümrük islemleri için önce fatura düzenlenmektedir ve bu faturaya istinaden gümrük beyannamesi açilmaktadir. Sonra malin fiili çikis islemi yapiliyor ve gümrük beyannamesi kapatiliyor.

 

GIB ihracat tarihi olarak söz konusu mallarin Türkiye gümrük bölgesinden çiktigi tarihi (Intaç Tarihi) baz almaktadir. Bu dönem beyannamesinde ihracat olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

 

 

 

Bu nedenle, esas olan fatura tarihinin gümrük beyannamesi kapanis tarihinden önce olmasidir. Istisnai durumlarda ayni gün de olabilir. Ama böyle bir zorunluluk yoktur.

 

 

 

Ayrica fatura tarihinin intaç tarihinden önce olmasi KDVIRA raporlarinda da hata verecek bir durum degildir.

E-FATURA (MEVZUAT)

15

Ihracat                                  e-

faturalarinin fiili çikis tarihine                          göre muhasebe kayitlarina islenmesi                          nasil olmalidir?

Düzenlenmis olan bir e-faturaya sonradan müdahale edilmesi mümkün bulunmamaktadir. Ihracata iliskin olarak sonradan ortaya çikacak kur farkinin “kambiyo kari veya zarari” olarak degerlendirilmesi ve yapilacak yevmiye kaydi ile düzeltilmesi gerekmektedir. Konu, muhasebe uygulamalarina iliskin olup yapilacak kaydin, 1 Sira No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebligi ve daha sonra bu konuda yayimlanan diger Tebliglere göre islem yapilmasini gerektirmektedir.

 

 

E-FATURA (MEVZUAT)

16

Portalda ökc bilgisi bölümünü                        hangi durumlarda ve nasil kullanmam gerekir?

YNÖKC Bilgi fisi bilgilerini portalde girmeniz teknik olarak zorunlu degildir. Ancak YNÖKC kullanan e-fatura mükelleflerinin mevzuatsal olarak bilgi fisi bilgilerini e-faturada ilgili alanlara doldurmalari gerekmektedir.

ÖKC Bilgisine (Fis tip'e) bir bilgi girilirse sistem diger alanlari da isteyecektir. ÖKC bilgisine hiç bir sey yazilmazsa hata vermeyecektir. Ancak mevzuatsal olarak YNÖKC kullanan e-fatura kayitli kullanicilari bilgi fislerinde bulunan Tarih, Fis No, Z No, YN ÖKC Seri No bilgilerinin fatura üzerine yazacaktir.

E-FATURA (MEVZUAT)

17

Portalde özel matrahli fatura                               nasil

düzenlenir?

Konuyla ilgili efatura.forum sitemizdeki 27617 no.lu soruyu inceleyiniz

E-FATURA (MEVZUAT)

18

Portalde                       tevkifatli fatura                             nasil

düzenlenir?

Konuyla ilgili efatura.forum sitemizdeki 36886 no.lu soruyu inceleyiniz

 

E-FATURA (MEVZUAT)

19

KDV’nin                          sifir geçilmesi gereken bir fatura keserken hangi kod seçilmelidir?

Istisna kapsaminda bir fatura kesiliyorsa ISTISNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatinda öngörülen istisna türlerinden hangisine göre islem yapilacaksa ona karsilik gelen kod seçilmelidir. Eger fatura istisna kapsaminda düzenlenen bir fatura degilse SATIS fatura tipi seçilip 351 “ Istisna Olmayan Diger” kodu seçilmelidir.

 

 

 

 

 

 

E-FATURA TEKNIK UYGULAMASINDA SIK SORULAN SORULAR

 

 

 

E-FATURA TEKNIK SORULAR

1

Gelen zarflar sisteme düsmüyor, ve gelen mailde asagidaki hatayi aliyorsa; sun.security.validator.Validat orException: PKIX path building                           failed:

sun.security.provider.certpat h.SunCertPathBuilderExcepti on:    unable    to    find    valid certification path to requested target#PKIX    path    building failed: sun.security.provider.certpat h.SunCert

ne yapilmalidir?

 

Bu durum sisteminizden kaynakli bir problemdir. efatura.forum sitemizdeki 15582 nolu soruyu inceleyiniz.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

2

Fatura olustur ekrani gelmiyor, ayrica onaylama butonuna basildiginda çok uzun süre bekletiyor ve herhangi            bir           islem yapilamiyorsa                        ne yapilmalidir?

Kullanilan tarayicilarda(chrome,internet explorer,mozilla vs..) javadan kaynakli problem yasanmaktadir. Bu durumun çözümü için efatura.forum sitemizdeki 45337 nolu sorudaki islem adimlarinin eksiksiz uygulanmasi halinde sorun çözülecektir.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

 

3

Gönderilen faturanin ait zarf XXXX hatasi aldi ise ne yapilmalidir?

Bu durum alinan durum kodunun tipine göre efatura.forum sitemizdeki 2614 nolu soruda detayli olarak açiklanmistir.

 

 

E-FATURA TEKNIK SORULAR

4

Basariyla alicisina gönderilen faturanin karsi tarafin e- Fatura Görüntüleyici ile görüntülenememesi halinde ne yapilmalidir?

 

Eger fatura görüntülenemiyor ya da dogrulanamiyorsa fatura hatali olusturulmus demektir. Bu durumun çözümü için efatura.forum sitemizdeki 5000 nolu soruyu inceleyebilirsiniz.

 

 

E-FATURA TEKNIK SORULAR

5

GIB-Portal                yöntemini kullanan bir mükellefin arsivde bulunan geçmis aya ait gönderdigi bir faturanin yaninda "Hata oldugu için fatura aliciya iletilmeyecek" yazdigini sonradan fark etmesi ancak ilgili faturanin alici ve gönderici firma tarafindan geçmis döneme ait ayda beyannamede bildirilmis olmasi halinde nasil bir yol izlenmelidir?

 

 

 

Bu durum için efatura.forum sitemizdeki 16929 ve 12957 nolu sorular incelenmelidir.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

6

Gelir Idaresi Baskanligindan ‘sun.security.validator.Valida torException: PKIX path validation                                         failed: java.security.cert.CertPathVa lidatorException: timestamp check failed#PKIX path validation                                         failed: java.security.cert.CertPathVa lidatorException: timestamp check  failed’  gibi hata mesaji

gelmektedir.   Hata  mesajinin

 

 

SSL sertifika süreniz sona ermistir. SSL sertifikanizi yenilemeniz gerekmektedir. Bu durum için efatura.forum sitemizdeki 25346 nolu soruyu inceleyiniz.

 

 

 

 

anlami nedir?

 

E-FATURA TEKNIK SORULAR

7

Portal hesabina girmek istendiginde                               ‘Akilli kartinizdaki sertifikalara erisilemedi.’ hatasi aliniyorsa ne yapilmalidir?

Bu durumda ilk önce mali mührünüzün dogru çalisip çalismadigini kontrol ediniz. Detayli bilgi için 718 ve 45337 nolu sorulari inceleyiniz.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

8

e-faturada    firmanin                      logosu bulunabilir mi?

Faturanin boyutu 60 kb’i geçerse fatura görüntülenemez. efatura.forum sitemizdeki 11630 ve 2307 nolu sorulari inceleyiniz.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

9

GIB ‘den asagidaki sekilde bir mail gelmesi halinde ne yapilmalidir?

“Elektronik fatura sisteminize Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan yapilan baglanti denemesi sirasinda hata olusmus olup, hatanin detaylari                       asagidadir. Test Zamani : 2014-03-04 10:08:05

VKN                  :        xxx

Birim : xxx POSTA KUTUSU BIRIMI

Web Service End Point

 

 

 

Bu hata sizin sisteminizden kaynakli bir hatadir. Detayli bilgi için efatura.forum sitemizdeki 5600 nolu soruyu inceleyiniz.

 

 

 

 

https://xxx [^]

Http                 Code                        :

Http              Message                      : Error Message : Read timed out “

 

E-FATURA TEKNIK SORULAR

10

Portalden                                             zarf

gönderildiginde ‘zarfta hata oldugu için fatura aliciya iletilemedi’ uyarisi alinirsa ne yapilmalidir?

Bu  hatanin  sebebi  gönderici  kaynakli  da  olabilir,  alici  kaynakli  da  olabilir.                                                                                           Çözüm için efatura.forum sitemizdeki 3148 nolu sorunun incelenmesi gerekmektedir.

E-FATURA TEKNIK

SORULAR

11

Fatura düzenlerken bir alan yanlis girildi ise fatura nasil

iptal edilebilir?

e-Fatura iptali için efatura.forum sitemizdeki 9920 nolu soruyu inceleyiniz.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

12

Alinan       bir   e-fatura                  nasil yazdirilir?

Elektronik fatura sistemi faturanin yazdirilmasi degil elektronik ortamda saklanmasina yönelik bir yapida kurulmustur. Bununla birlikte faturayi E-Fatura Görüntüleyici ile görüntüleyip fatura üzerinde herhangi bir yere (logo hariç) sag tiklayip “Yazdir” seçenegiyle yazdirabilirsiniz. Ancak yazdirilan e-faturanin fatura olarak mali degeri olmayip 433 Nolu VUK Genel Tebliginde açiklanan sekilde düzenlenmis olmasi kaydiyla irsaliye yerine geçer belge olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte söz konusu e-Faturanin elektronik ortamda saklama zorunlulugunuz devam etmektedir.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

13

Portalde    bir    fatura                    nasil reddedilir?

Temel Fatura senaryosunda, uygulama içerisinde faturaya itiraz etmek mümkün degildir.

Ticari Fatura senaryosunda ise taraflarin önceden anlasmasi kaydiyla, yani faturaya itiraz edilebilecegini pesinen kabul ederek bu senaryo kullanilabilirler. Ticari Fatura Senaryosunda ticari hayatta sikça kullanilan faturaya itiraz olayinin sistem içerisinden yapilabilmesi ve olusabilecek bir anlasmazlik durumunda ispat araci olarak taraflarca kullanilabilmesi amaciyla böyle bir gelistirme yapilmistir.

Itiraz mesajlari da e-fatura gibi GIB üzerinden aktarilmakta ve ispatlayici izler uygulama içinde tutulmaktadir. Tarafiniza ticari fatura senaryosu kapsaminda düzenlenen bir e-Faturaya posta kutunuza düstügü andan itibaren 8 gün içinde reddetmeniz gerekir. Yanit vermediginizde kabul

 

 

 

 

 

edilmis sayilirsiniz ve sistem yanit olusturmaniza izin vermeyecegi gibi verdigi hallerde de alicinin sistemi söz konusu uygulama yanitina hata mesaji dönebilecektir.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

14

Java           bellegini                   nasil temizlenir?

Java bellegini (cache) temizleyebilmek için asagidaki adimlari sirasi ile takip ediniz. (Baslat -> Denetim Masasi - > Java -> General -> Settings -> Temporary File Settings -> Delete Files -> Ok)

  1. Bilgisayarinizin Baslat menüsü altinda yer alan Denetim Masasi (Control Panel) dizinine tiklanir.
  2. Denetim Masasi içerisinde yer alan Java simgesine tiklanarak Java Kontrol Paneli açilir. 3-Java Kontrol Panelinde bulunan Settings dügmesine basilir.
  1. Karsimiza Java’nin Temporary File Settings (Geçici dosya ayarlari) paneli gelir. Bu panelde bulunan Delete Files dügmesine tiklanir.
  2. Son adim olarak ekranimiza bir uyari mesaji gelecektir. Bu ekranda gösterilen alanlar seçilir ve OK dügmesine basilir

Baslik: “kart tanimlama”

E-FATURA

TEKNIK SORULAR

15

Mali      mühür/e-Imza              karti nasil tanimlanir?

Kart tanimlama ile ilgili efatura.forum sitemizdeki 355 nolu soruyu inceleyebilirsiniz.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

16

Protalde gelen bir faturayi onaylamadan                                   arsive kaldirilmasi halinde nasil bir islem yapilmalidir?

Bu sorunla ilgili efatura.forum sitemizdeki 1038 nolu soru incelenmelidir.

E-FATURA TEKNIK SORULAR

17

e-fatura                                         kayitli

kullanicilarinin VKN bilgileri nasil görülür?

Bu sorunla ilgili efatura.forum sitemizdeki 188 nolu soru incelenmelidir.

 

 

IHRACAT VE YOLCU BERABERI ESYA IHRACI (TAX FREE) FATURALARININ E-FATURA OLARAK DÜZENLENMESI UYGULAMASINDA SIK SORULAN SORULAR

 

E-IHRACAT

1

Türkiye sinirlarina girisi olmayan                                Transit

Ticaret kapsamindaki satislar ihracat e-faturasi olarak düzenlenmeli midir?

Hayir. Sadece Gümrük Çikis Beyannamesi ile yurtdisina çikan malin faturasi ihracat e- faturasi seklinde düzenlenmeli GÇB ekinde çikmayan fatura eskisi gibi kagit veya gönderici e-arsiv mükellefi ise e-arsiv fatura olarak düzenlenmelidir.

 

2

Ihracat    ve    tax    free                 faturasi

Portal yöntemini kullanan ve ihracat veya yolcu beraberi esya faturasi düzenleyen mükellefler

E-IHRACAT

 

düzenleyen e-fatura mükellefleri

uyumlu bir yazilim programi kullanarak yükleme modülü ile ihracat faturasi veya yolcu beraberi

 

 

portal     yöntemini               kullanabilir

esya faturasi    düzenleyebilecegi  gibi manuel olarak     da GIB portali üzerinden bu faturalarin

 

 

mi?

düzenlenmesi mümkün hale getirilmistir. Ayrica GIB Portali üzerinde test ortaminda ihracat veya

 

 

 

yolcu beraberi esya faturasi düzenlenebilir durumdadir.

 

 

 

Bununla birlikte GIB portali yeterli düzeyde mobilite saglamadigindan ihracat ve yolcu beraberi esya faturasi kapsaminda düzenlenecek e-Faturalarda bu yöntem tavsiye edilmemektedir.

 

E-IHRACAT

3

Serbest Bölgelerdeki sirketlere düzenlenen e-faturalar, alici da e-faturaya kayitli bir kullanici ise ihracat e-faturasi olarak mi düzenlenmelidir?

Serbest bölgedeki aliciya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e- faturasi olarak düzenlenmeli, serbest bölge islem formu vb. baska bir belge ekine alindigi durumlarda alici da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir. Alici e- faturaya kayitli degilse ve gönderici e-arsiv mükellefi ise e-arsiv fatura düzenleyecek , degilse kagit fatura düzenlenecektir.

 

E-IHRACAT

4

Konsinye ihracat da ihracat e- faturasi kapsaminda midir?

Konsinye ihracat türü isleyisi açisindan farkli özellikler göstermektedir. Bu nedenle konsinye ihracat yapan e-fatura kullanicilar e-arsiv kullanicisi ise e-arsiv fatura olarak degilse kagit fatura olarak belge düzenlemeye devam edecektir.

 

E-IHRACAT

5

Yurtdisina düzenlenen hizmet faturalari da ihracat e-faturasi seklinde mi düzenlenmelidir?

e-Fatura kayitli kullanicilarinin düzenleyecegi ihracat faturalarinin e-fatura olarak düzenlenmesi zorunlulugu sadece mal ihracinda söz konusudur. Hizmet ihraci bu kapsamda olmayip eskisi gibi

gönderici e-arsiv kullanicisi ise e-arsiv fatura degilse kagit fatura olarak düzenlemeye devam edecektir.

 

 

 

E-IHRACAT

6

Yurtdisina                                çikislarda düzenlenen proforma faturalar ihracat e-faturasi kapsaminda midir?

Proforma fatura 213 sayili vergi usul kanununda kabul edilen gerçek bir fatura olmadigindan ve bir teklif olarak kabul edildiginden kagit ortamda düzenlenmeye devam edecektir.

 

E-IHRACAT

 

7

Tax-free faturalarinin e-fatura olarak düzenlemesinde fatura iptali nasil olacaktir?

Tüm e-fatura uygulamalarinda oldugu gibi Tax-free e-faturasinda da iptal mekanizmasi yoktur. Satis iadeleri ya da iptali gerektiren durumlarda gider pusulasi ile ürün geri alinacak, böylece muhasebe kayitlarina hem hasilat hem de gider kaydi yapilacaktir. Bununla birlikte islem karsiliginda düzenlenen e-Fatura hali hazirda GTB sistemlerine gönderilmis oldugu için haksiz

iadelerin önüne geçmek için yapilmasi gereken islemler “ e-Fatura Uygulamasi Gümrük Islemleri Kilavuzu (Versiyon 1.5) ” nun 4.1.1 bölümünde ayrintili açiklamalara yer verilmistir.

 

E-IHRACAT

 

8

 

Bedelsiz ihracatlar da e-fatura kapsaminda                                     midir? Düzenlenecek ise nasil düzenlenmelidir?

 

Bedelsiz ihracatta da mal çikisinda GÇB düzenlenip düzenlenmedigine göre ihracat e-faturasi düzenlenecek olup GÇB ekinde düzenlenmedigi müddetçe gönderici e-arsiv kullanicisi ise e-arsiv fatura degilse kagit fatura olarak düzenlemeye devam edecektir. Bununla birlikte bedelsiz gönderilen mallar bir GÇB ile çikacaksa faturasi mutlaka e-Fatura olmak zorundadir. Bilindigi üzere, e-Fatura kapsaminda bedelsiz faturalar düzenlenebilmektedir.

 

Bedelsiz ihracat faturasi düzenleyecek mükelleflerin e-Faturada “payableamount” (ödenecek tutar) alanina “sifir” (0) yazmasi ve “Bilge Sistemi”nde beyanname açilirken bedelsiz alanini seçmesi gerekmektedir.

 

E-IHRACAT

 

 

9

Elektronik Ticaret Gümrük Beyani (ETGB)- mikro ihracat da e-fatura kapsaminda midir?

Mikro ihracata iliskin kesilecek faturalar gönderici e-arsiv kullanicisi ise e-arsiv fatura , degilse kagit ortaminda kesilmeye devam edilecektir. Gerek GTB’nin gerek Baskanligin bu konuda bir düzenlemesi bulunmamakta olup, aksi belirtilmedigi sürece matbu (kagit/e-Arsiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.

 

E-IHRACAT

 

 

10

Yurt disina gönderilen mala iliskin yansitma ve fiyat farki faturalari da ihracat e-faturasi

Bu faturalar da GÇB ekinde yollaniyorsa ve mal ihraci kapsaminda degerlendiriliyorsa ihracat e- faturasi olarak kesilmelidir. Ancak hizmet ihraci kapsaminda degerlendiriliyorsa ihracat e-faturasi

olarak düzenlenmeyecek gönderici e-arsiv kullanicisi ise e-arsiv fatura degilse kagit fatura olarak düzenlenecektir.

 

 

 

 

olarak mi kesilmelidir?

 

 

E-IHRACAT

 

11

Ihracat veya tax-free faturasi düzenliyor olmak e-fatura  kayitli kullanicisi olma yükümlülügü getirir mi?

Ihracat veya tax- free faturalarinin e-fatura olarak düzenlenip gönderilmesi yalnizca e-fatura kayitli kullanicisi olanlar için 1/7/2017 tarihinden itibaren zorunludur. E-fatura uygulamasina girme zorunluluk sartlarini tasimayan ihracat veya tax free faturasi düzenleyen mükellefler bu tarihten sonra da matbu (kagit/e-Arsiv) fatura düzenlenmeye devam edecektir.

 

 

GTB      üzerinden               giden              e-

GÇB ekinde çikan bir e-fatura oldugu için fatura gönderilirken GTB'nin vkn'si seçilerek

E-IHRACAT

 

Faturalar     Alici                      firma                      olan

gönderilmelidir. Böylece elektronik olarak düzenlenen fatura GTB'nin posta kutusuna düsecektir.

 

12

Serbest    bölgedeki                 sirketin       e-

e-Fatura uygulamasi kapsaminda islemin sihhati için e-Faturalar yalnizca bir posta kutusuna

 

 

Fatura posta kutusuna düsecek

gönderilmektedir.

 

 

mi ? Serbest bölgedeki e-fatura

 

 

 

kayitli     kullanicisi                olan                alici

firmaya   faturanin   teslimi nasil

Serbest bölgedeki alici e-fatura kullanicisi ise faturanin XML hali elektronik bir kanaldan (mail vb.) aliciya ulastirilmalidir.

 

 

olacaktir ?

 

 

E-IHRACAT

 

 

13

Yabancilara Özel fatura düzenlenmesi de ihracat kapsamindaki e-fatura  olarak mi düzenlenmelidir?

Özel fatura düzenlenmesi durumu sadece bavul ticareti uygulamasinda vardir. Özel fatura diye adlandirilan uygulama fatura ve GÇB’nin tek belgede birlestirilmis halidir. Belgenin hukuki yapisinda bir degisiklige gidilmedigi sürece uygulama eskiden oldugu gibi islemeye devam edecektir.

E-IHRACAT

14

Buyer Customer Party alanindaki firma ID'sini firmalar/mükellefler nereden elde edecekler? Bu ID hiç yoksa nasil hareket edilecek?

Kastedilen BuyerCustomerParty/Party/PartyLegalEntity/CompanyID ise kilavuzda su sekilde belirtilmistir; "Party/PartyLegalEntity/CompanyID: Mali satin alan kurumun ilgili ülkedeki vergi kayit kodu" Bu alan zorunlu olarak belirlenmemistir. Bilinmiyor ise bu alan bos geçilebilir. Yurtdisindaki firmanin firma id’si, gönderilecek ülkenin mevzuatina göre bizdeki VKN’ye karsilik gelen numaradir.

 

 

 

 

 

 

E-IHRACAT

15

GTB'den gelen 23 haneli referans numarasi için bir web servis sunulabilir mi? Ya da GIB üzerinden sistem uygulama yaniti olarak kullanicilara iletilebilir mi?

Referans numaralari sistem yaniti içerisinde gelecek ayni zamanda ihracat yapan mükellefler GTB Portalina kendi kullanici adi ve sifrelerini girerek de bu sorgulamayi yapabilecektir

E-IHRACAT

16

Ihracat faturalarini kesip, Gümrük             ve                            Ticaret

Bakanligi'nin                                portalina gönderdigimizde intaç tarihini nasil ögrenebilecegiz? Ihracat faturalarinda intaç tarihi ve Gümrük Beyanname numarasi bilgisi olacak mi?

Gümrük Idaresi fiili ihracati tamamlanan esyanin kabul uygulama yaniti ile ilgilisine dönerken fiili ihraç tarihi bilgisi de bu yanitin içinde bulunacaktir. Konuyla ilgili güncelleme efatura.gov.tr adresindeki 26.12.2016 tarihli duyuru ile mükelleflere bildirilmistir.

E-IHRACAT

17

Ihracatta e-Fatura kesmeye baslayan firma 01.07.2017 tarihine kadar kagit fatura da kesebilir mi?

Evet, 01.07.2017 tarihine kadar kagit fatura kesilebilir.

E-IHRACAT

18

Ihracatçi firma Çelik Boru ihracati yapiyor. Borular açik yük      olarak      direk     gemiye

yükleniyor.   Isin   isleyisi  geregi

Dökme akaryakit veya bu tip durumlarda yapilan redrese islemleri için yeni bir e-Fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Mükellef beyannamenin açilisinda kullandigi e-Faturayi red durumuna çekmek zorundadir. Mükellefler Red islemini tescil asamasina kadar istedigi zaman yapabilir. Bu islemler için kesilmesi gereken redrese cezasi ile ilgili olarak GTB ile görüsmeler

 

 

 

 

önceden teorik kilo üzerinden beyanname açmamiz gerekiyor. Mesela 150 ton 70.000 mt boru, gemiye yükleme asamasinda bir takim etkenlerde dolayi (gemiye sigmamasi, hasar görmesi, özgül agirlik farki vs.) 148 ton 69.000 mt olarak beyan edilmeden eksik yüklenmek zorunda kaliyor. Bu asamada                        beyannamede gerçeklesen tonaj ve metre üzerinden redrese dedigimiz düzeltme yapilmasi gerekiyor. Eski sistemde ayni fatura üzerinde de düzeltme yapiliyor idi. Yeni sistemde bu isleyis nasil olacak?

devam etmektedir.

E-IHRACAT

19

23 Haneli ID numarasinin faturamizin görüntüsünde yer alma zorunlulugu var mi?

Söz konusu referans numarasi e-Faturanin GTB sistemlerine iletilmesine müteakip GTB tarafindan olusturuldugu için e-Fatura üzerinde gösterimi mümkün degildir. Söz konusu numara GÇB’nin hazirlanmasi asamasinda 0886 belge kodu ile GÇB’ye aktarilacaktir.

E-IHRACAT

20

Uçak yüklemelerinde sistemden gelen agirlik yerine ambar agirligi yazmak zorundayiz. Bu durumda ihracat faturamizin da

mutlaka  beyanname kilosundan

Evet. GÇB bilgileri ile ilgili ihracat faturasi bilgileri birbirini dogrulamalidir. Aksi takdirde sistem hata verecek olup GÇB’nin tesciline izin vermeyecektir.

 

 

 

 

düzenlenecek dogru mu?

 

E-IHRACAT

21

Teslim sekli EXW olan bir faturada gümrük masrafi için küçük bir tutar ekleniyor. E- Faturada da bu bir sikinti yaratir mi?

Hayir. Bu tür masraflar istenirse satir bazinda kalem maliyetlerine eklenebilecegi gibi fatura alt toplaminda Indirim/Arttirim için kullanilan AllowanceCharge kismina da yazilabilir.

E-IHRACAT

22

Esyanin bulundugu kabin adedi zorunlu ve karsilastiracak alan midir? Birkaç farkli ürün kalemi örnegin tek pakette gönderilecekse bu alan nasil doldurulmali?

Bu alan her ne kadar GTB mevzuati açisindan zorunlu olsa da sahada uygulanmadigi görülmüstür. Bu nedenle yayinlanan yeni shematrona göre teknik olarak doldurulmasi zorunlu bir alan degildir.

E-IHRACAT

23

Ihracatta e-Faturadaki ticari esyanin     tanimi                           ile beyannamedeki esyanin ticari tanimi da birbiri ile karsilastirilacak mi? Özellikle DIIB islemlerinde bu konu çok önemlidir.

Ihracat faturasina yazilan bilgilerle GÇB üzerinde yer alan bilgiler birbiriyle uyumlu olmalidir.

E-IHRACAT

24

Pilot    olarak            uygulanan            yeni

uygulama ile gümrüklerde tescil memuru    incelemesi                  kaldirildi,

Ihracat e-faturada yetki kime verilirse kontrol ve kabul/red yaniti söz konusu yetkili tarafindan verilir. Bununla birlikte ihracat faturasini düzenleyip gönderen ihracatçi da tescile kadar red

 

 

 

 

dogrudan muayene memuru beyannameyi                                 kontrol etmektedir. Bu durumda e- Fatura düzeltmeleri nasil yapilacak?

mekanizmasini kendisi de tetikleyebilecektir. Tescil asamasindan sonra ret yetkisi sadece GTP personeline birakilmistir.

E-IHRACAT

25

E-Fatura sisteminde 23 haneli bir sayidan bahsediliyor ancak bunun farkli bir platformdan alinmasi gerektigi belirtilmis, bu konu ile ilgili ayrinti ne zaman bildirilecek hangi platform üzerinden firmalar bu 23 haneli sayiya ulasabilecek?

Gümrük Ticaret Bakanliginin sundugu portal üzerinden bu sayiya ulasilabilecektir. Bunun için Bilge sistemine giriste kullanilan kullanici adi ve parola bilgileri kullanilacak olup, söz konusu numara ayrica sistem yaniti içinde de ihracat faturasi düzenleyen mükellefe bildirilmektedir.

E-IHRACAT

26

Zorunlu alanlar ile ilgili son yayinlanan kilavuzda bulunan Ingilizce listelerin Türkçelerine ulasmak mümkün mü?

Söz konusu alanlarin kullanimi e-Fatura kilavuzlarinda açiklanmis olup, alanlarin açiklamalari mükelleflerden ziyade yazilim gelistiricileri için önemli olup, onlar da bu bilgiye haizdir.

E-IHRACAT

27

Zorunlu alanda bulunan “teslim sekli” yayimlanan tebligde eski versiyonu olarak bulunuyor. Güncel INCOTERM 2010  listesi

kullanilmamis.                                Örnegin,

Listemizde hem DAP hem DDU bulunmaktadir

 

 

 

 

DAP~DDU      olarak                          geçiyor. Düzeltilecek mi?

 

E-IHRACAT

28

Yurtdisina kargo sirketleri araciligi ile mal göndermekteyiz. Bunlara iliskin faturalar e- Fatura mi olmali?

Mikro Ihracat diye adlandirilan bu yöntemde GÇB yerine kargo firmalarinda ETGB kullanilmakta olup, mevcut süreçte e-Faturanin konusuna girmemektedir. Bu nedenle bu kapsamda gerçeklestirilen ihracat islemleri için matbu (Kagit/e-arsiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.

E-IHRACAT

29

Faturalarin Türkçe/Ingilizce iki dilde olmasi sekilsel olarak kabul edilebilir mi? Sadece Ingilizce oldugu durumlarda GIB ve GTB gerekli kontrol ve onayi yapabilecek mi?

Ihracat faturalari ile sinirli kalmak kaydi ile faturalarin Ingilizce veya farkli bir dilde düzenlenmesi mümkündür. Istenmesi halinde e-Faturalarda yabanci dil ve Türkçe bir arada da kullanilabilmektedir. Ancak esyanin tanimi ile ilgili bir karsilastirma söz konusu olmayacaktir.

E-IHRACAT

30

Ihracat e-Fatura sürecinde, konsinye süreci nasil olacak? Mevcutta “0” bedelli bir fatura ile GÇB                 düzenlenir. Yurtdisindaki depoya mal sevk edilir sonra parçali satislarda gerçek fatura kesilir, GÇB düzenlenmez. Bu noktada hangi fatura ihracat faturasi olacak? Sifir “0” bedelli fatura mi, gerçek fatura mi?

Konsinye ihracat türü isleyisi açisindan farkli özellikler göstermektedir. Bu nedenle konsinye ihracat yapan e-fatura kullanicilari, e-arsiv kullanicisi ise e-arsiv fatura olarak degilse kagit fatura olarak belge düzenlemeye devam edecektir. Konsinye ihracat islemi için, fatura düzeni açisindan öteden beri kullanilan usul ve esaslara göre islem yapilacaktir.

 

 

E-IHRACAT

31

GTIB numarasi kaç karakter olacak ve kontrolü hangi seviyede olacaktir?

GTIP NO zorunlu alandir ve noktasiz 12 haneli olacak sekilde girilecektir.

E-IHRACAT

32

Tax-Free faturalar Gümrüge ugradiktan sonra Tax-Free özelligi kazanmakta ve araci sirketlere iletilmektedir. Bu faturalar                     üzerinde pasaport/kimlik numarasi gibi kisisel veriler mevcuttur. Gümrük islemleri Kilavuzunun Ilk yayinlanan taslaginda yer alan “satis magazasi ve araci sirket arasinda bir entegrasyon olmali” ibaresi sebebi ile bazi araci sirketler fatura daha GIB ya da GTB’ye ulasmadan bu faturalari                     mükellef sirketlerinden istemektedirler. Bu durum kisisel verilerin korunmasi kanunu ile çelismektedir. GIB’in böyle bir entegrasyonu zorunlu tutmasi söz konusu mudur? Bunun önüne geçilmesi için yapilacak / alinacak önlemler var midir?

26/12/2016 tarihinde yayinlana e-fatura Uygulamasi Gümrük Islemleri Kilavuzunda;

“Fatura düzenleyen(magaza) ile araci kurumlar arasinda iptal/iade edilen ürünlere ait faturalarin yetki verilmis araci kurumlar tarafindan iadesinin yapilmasini engellemek ve haksiz yere kdv iadesi yapilmasinin önüne geçilmesini saglamak bakimindan; çevrimiçi ve gerçek zamanli bir baglanti bulunmalidir. Baglanti metodunun ve yönteminin seçimi araci kurum ile magaza arasinda serbestçe belirlenebilecektir. “ açiklamalarina yer verilmis olup entegrasyon ifadesi kilavuzdan çikarilmis, 14/6/2017 tarihlinde yayinlanan söz konusu kilavuzun yeni versiyonunda(1.5) ise ;

 

“Fatura düzenleyen(magaza), “Satis iptal / Iade” edilen ürünlere iliskin faturalarin, GTB sistemlerinde onaylanmasinin ve gerek araci kurumlar gerekse vergi idaresi tarafindan haksiz  yere KDV iadesinin yapilmasinin önüne geçilmesi bakimindan “Satis Iptali / Iade” durumunu Baskanlik sistemleri üzerinden GTB’ ye bildirmek zorunda olup, ayrica isterse araci kuruma da bildirebilir. GTB’ ye yapilacak bildirim, Baskanlik tarafindan mükelleflerin erisimine sunulan https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/wsctgirisSSL.jsp adresinde yer alan “Yolcu Beraberi Esya (Tax-Free) Faturasi Satis Iptal/Iade Bildirim Portali”ndan yapilacak olup, ayrica Baskanlik tarafindan gerekli teknik gelistirmelerin saglanmasini müteakip kurulacak bir web servis araciligiyla da yapilabilecektir.

Araci kuruma istege bagli olarak yapilacak “Satis iptali / Iade” bildirimlerinde, 6698 Sayili Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu hükümlerine riayet edilmesi sartiyla bildirim yöntemi, araci kurum ile magaza arasinda mail, sms, entegre elektronik kayit sistemleri, web servis vb. yöntemlerle serbestçe belirlenebilecek olup ayrica Baskanlikla web servis entegrasyonu kurabilen mükelleflerce söz konusu bildirimler web servis entegrasyonu yoluyla da yapilabilecektir.

Diger taraftan yukarida bahsi geçen portal ve web servis uygulamalari yalnizca satis isleminin

 

 

 

 

 

iptal / ürünlerin iade edilmis oldugu durumunu bildirmek için kurulmus olup, düzenlenen e- Faturanin iptali veya iadesi anlamina gelmemektedir. Bu açidan saticinin bu islemler için Vergi Usul Kanununda bahsi geçen diger tevsik edici belgeleri (iade faturasi veya gider pusulasi) kullanma ve bu belgeler ile tevsik etme yükümlülügü devam etmektedir. ” açiklamalariyla tam  bir açiklik getirilmistir.

E-IHRACAT

33

Bazi ihracat faturalarinda örnegin 100 adetlik mal için 1 kalemlik                                   fatura

olusturulmaktadir.                                   Ancak beyanname tarafinda gerek mensei (ithal ise) gerek parti farkliligindan dolayi bu 100 adetlik mal beyannamede 3 kalem olarak belirtilebiliyor. Böyle bir duruma beyannamede 3 kalem olarak göründügü için faturada da 3 kalem olarak belirtilmesi gerekir mi?

GÇB ile fatura birbirini dogrulamalidir. Faturanin bir satirinda ne görünüyorsa GÇB’de de ayni sekilde görünmelidir. Sistem e-Faturalari satir bazinda kontrol etmektedir.

E-IHRACAT

34

GÇB ile uyumlu olmasi açisindan fatura üzerinde yazilan GTIP 12 haneli olarak mi deklare edilmelidir?

Eger ilk defa veya arizi ihracat yapilmiyor ise ürün GTIP numarasi biliniyor olmalidir. Ancak arizi veya ilk defa ihracat yapiliyor ise ve bu konuda müsavir kullanilmiyor ise gümrük idaresinden yardim talep edilerek asilabilir. Ihracatta GTIP önem arz etmektedir. Tam ve eksiksiz (noktasiz 12 karakter) yazilmasi gerekir ve yanlis yazilir ise usulsüzlük cezasi da alinabilir.

E-IHRACAT

35

Serbest                                                bölgelerdeki firmalarinin   yurt                              disina

Serbest bölgedeki araci da e-Faturaya kayitli ise hali hazirda e-Fatura düzenlenmesi gerekir. Serbest  bölgeye  yapilacak  ihracatlar da  (Gümrük  Çikis  Beyannamesine  konu olmus) e-Fatura

ihracat beyannamesi ile beraber düzenlenerek ibraz edilecek. Ama serbest bölgeden çikis yapacak

 

 

 

 

ihracatlari     (Türkiye                      Disi)            e- Fatura kapsamina girecek mi?

esya için e-Fatura söz konusu degil. Çünkü serbest bölgede ihracat beyannamesi söz konusu degil. Serbest bölgede düzenlenen beyanname transit beyannamesidir.

E-IHRACAT

36

e-Fatura (Ihracat Faturasi) gümrüklerde                      uygulanmaya baslaninca                                              Gümrük müsavirlerine bu yetki verilecek mi?

e-Fatura uygulamasi ile gerekli mobilite saglanabilir ve yazilimsal olarak müsavirlere mobil araçlar da dahil olmak üzere e-Fatura düzenletilebilir. Bunun için portal yöntemi disinda bir yöntem kullanilmasi gerekmekte olup, gerekli destek yazilim firmalarinca sunulmaktadir.

E-IHRACAT

37

 

Faturalar elektronik sistem üzerinde Gümrük onayina gönderileceginden bu sistem kapali oldugu durumda acil çikis yapilmasi için hangi önlem alinmali?

 

Bu durum için kagit fatura ile islem yapilmasi GIB açisindan mümkündür. Gümrük açisindan ise GTB’nin gümrükteki tüm isleyisi duracagindan ve faturanin olup olmamasi durumu degistirmeyeceginden Gümrük açisindan sorun olmayacaktir. Ancak mükellefler bu yönteme yalnizca istisnai durumlarda basvurmali ve istendiginde zaruret halini tevsik edebilmelidir. Aksi takdirde 213 Sayili VUK hükümlerine göre cezai yaptirimlarla karsilasilabilecektir.

 

Diger taraftan gerek GIB gerek GTB sistemlerinde fatura gönderiminde yasanacak sorunlarla ilgili olarak 30.06.2017 tarihinde GTB tarafindan yayinlanan 2017/7 sayili genelge ve efatura.gov.tr adresinde yayinlanan 07.07.2017 tarihli duyuruda mükelleflerin magdur olmamalari için gerekli bilgilendirmeler yapilmistir.

E-IHRACAT

38

 

Gümrük idareleri kendilerine onay için gönderilen faturalari ne kadar sürede onaylar, gecikmeler yasanabilir mi?

 

Ihracat islemleri kapsaminda GIB’e gönderilen e-Faturalar aninda GTB sistemlerine iletilecek olup, saniyeler içinde referans numarasini da içeren sistem yaniti mükellefe e-Fatura sistemi üzerinden iletilecektir. GÇB tescil islemi tamamlandiktan ve ihraç edilen mallarin yurtdisi çikis islemleri tamamlandiktan sonra mükellefler GTB Portali üzerinden manuel olarak kabul yanitini (içerisinde GÇB bilgisi ve intaç tarihini de barindirir) tetikleyebilmekte olup, GTB sisteminin otomatik olarak kabul yaniti dönme uygulamasi da baslamistir.

 

 

E-IHRACAT

39

Geçmis             ayda                          islemi tamamlanmis GÇB’nin intaç tarihi sistemde (VEDOP), islemi tamamlanmamis görünüyor ve intaç tarihi hala yok, bu durumda ne yapilmasi gerekir?

Arizi islemler, muayene islemleri, idari arastirmaya konu olmus bir islem diger beyannamelerden ayri tutulup, onun kapanma islemi yapilmayacagi için intaç tarihi olmayacak. Intaç tarihi olmayacagi için e-Faturayla iliskilendirip bilginin dönmesi ne VEDOP’a ne de faturayi düzenleyene söz konusu olmayacaktir.

E-IHRACAT

40

e-Faturada GTB tarafindan faturalarin reddedilmesi hangi maddelere göre ayarlandi, her yanlislikta direk ret yaniti mi gidiyor, yoksa sistem önden uyariyor mu?

GÇB’nin hazirlanmasi asamasinda fatura ile GÇB arasinda bir uyumsuzluk olmasi halinde sistem GÇB’nin tesciline izin vermeyecektir. Ayrica GTB kendi taraflari için gerekli kontrolleri yaptiktan sonra malin çikisini uygun görmezse de red yaniti gönderecektir.

E-IHRACAT

41

E-Fatura kesilirken VKN girme zorunlulugu var fakat yurtdisi alicilarinin                               VKN’si olmadigindan bu islem nasil yapilacaktir?

AccountingCustomer Party alanina, Gümrük ve Ticaret Bakanliginin bilgileri yazilmali , BuyerCustomerParty alanina ise mali alan firmanin bilgileri yazilmalidir. Konu ayrintili olarak e- fatura Uygulamasi Gümrük Islemleri Kilavuzunda anlatilmistir. Alici vkn bilgisi bilinmiyorsa 10 haneli 2222222222 numarasi yazilarak islem yapilmalidir.

E-IHRACAT

42

E-Fatura kesen ihracatçi firma Gümrük Idaresine e-Faturalari matbu olarak ibraz etmek mecburiyetinde midir?

Hayir, zaten faturanin kendisi Gümrük Ticaret Bakanliginin elinde olacagindan ayrica çikti alinmasina gerek yoktur.

E-IHRACAT

43

Insaat       üretimi                  sektöründe

yükleme bitmeden tonajlar beli olmadigindan                                          yükleme

e-Fatura sistemi içinde geriye dönük fatura düzenlenmesi önünde teknik bir engel yoktur. Ancak kesilen faturanin üzerinde yazan tarihin çok önemi yoktur, e-Fatura görüntüleyicisi dahi e-

 

 

 

 

tamamlandiginda tonaj farklari için yeni e-Fatura düzenlenmesi gerekecektir. Bu durumda GÇB tarihi ile uyumlu olabilmesi için e-Fatura tarihi geriye dönük olabilecek mi? E-Faturaya istedigimiz tarihi verebilir miyiz?

Faturanin ne zaman olusturuldugu, imzalandigi, gönderildigi, alicisina teslim edildigi gibi bilgileri sunabiliyor. Bu nedenle mümkün mertebe faturalari süresinde düzenlemeye dikkat edilmelidir. Bununla birlikte GÇB’nin tesciline kadar mükellefler GÇB’ye yeni faturalar ekleyebileceklerdir.

E-IHRACAT

44

Geriye dönük e-Fatura kesilemedigi takdirde gemi yüklemesi aksam saatlerinde ya da hafta sonu biterse ilk is günü yeni                      bir                      e-Fatura düzenlenebilecektir.                                            Bu durumda gemi beklemede kalir. Demoraj ve benzeri masraflar olusur.

bu tür durumlarda sorun yasamamak adina müsavirlerin de kullanabilecegi mobil e-Fatura çözümlerinin tercih edilmesi sorunlarin önüne geçeceginden portal yöntemi disindaki yöntemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Gerek GIB gerek GTB sistemleri 7/24 çalismaktadir.

E-IHRACAT

45

Ihracat faturalarindaki zorunlu alanlari                         her                   mükellef saglamiyor, örnegin otomobil ihracatinda paket yok. Bu alanlardaki zorunluluk kalkacak mi? Ne düsünülüyor?

Yeni yayinlanan sematronda böyle bir zorunluluk yoktur.

E-IHRACAT

46

Mevcut e-Fatura entegrasyonu olan bir mükellef sadece Tax-

Hayir,    e-Fatura              uygulamasi yararlanilabilmektedir.

bir

bütündür

ve

yalnizca

bir

yöntem

ile

uygulamadan

 

 

 

 

Free faturalar için özel entegratör kullanip diger faturalar için entegrasyon kullanabilir mi?

 

E-IHRACAT

47

Ihracat faturalari kim tarafindan nasil reddedilecek, tek pencere sisteminden mi?

Tescil öncesinde mükellef tarafindan red mekanizmasi tetiklenebilir, tescil sonrasinda ise Gümrük Ticaret Bakanligi tarafindan reddedilecek. Tescil öncesi ret mekanizmasinda, 23 haneli referans numarasini iki kaynaktan temin edebileceksiniz. Size gelen sistem yaniti içeriginden ya da Gümrük Ticaret Bakanliginin sundugu portal üzerinden fatura numaralari veya tarih araligindan faturalarinizi ve referans numaralarinizi sorgulayabileceginiz gibi

reddedebileceksiniz.

E-IHRACAT

48

Ihracat      islemlerinde                  de                  e- Irsaliye kullanilacak mi?

Hayir, henüz degil. Ileride degerlendirilecek.

E-IHRACAT

49

E-Fatura uygulamasinda ihracat faturalari için 01.01.2017 tarihinden itibaren merkez olarak geçis yapip sube için ise 01.07.2017 tarihinden geçis yapabilir miyiz?

Evet, yapilabilir. Gümrük çikis beyannamesin ekine ayni anda bir e-Fatura bir kagit fatura koyabilirsiniz. 01.07.2017’ye kadar bir engel yoktur. E-Faturalar için belge kodu 0886, matbu faturalar için 0100 esleserek GÇB’ye belge eklemesi yapilacaktir.

E-IHRACAT

50

Ihracat için e-Fatura kesildikten sonra vergi iadesi vade kapanisina istinaden geldigi için oradaki entegrasyon nasil olacak? Kabul geldiginde fatura tarihi vade tarihi mi olacak?

Kabul yaniti fiili ihracat (intaç) gerçeklestiginde dönecektir. Kabul yanitinin içinde fili ihracat tarihi bilgisi yer alacaktir.

 

 

 

 

 

 

E-IHRACAT

51

Ihracat faturalarinin içerik bilgileri sistemden toplu rapor olarak alinabilecek mi? KDV iade listelerini olustururken bu raporlardan                        faydalanmak mümkün olabilir mi?

Su an için bu durum gündemde degildir. Ancak ilerleyen süreçte sistemlerin entegre edilmesi planlanmaktadir.

E-IHRACAT

52

Yurtdisina fason isçilik yapiyoruz. Maliye nezdinde hizmet ihraci sayiliyor. Bu tür hizmet ihraci e-Fatura olacak mi? Mal ihracati kavramina dahil mi?

Gümrük Beyannamesine konu edilecek mal ihraci faturalari e-Fatura sistemine kayitli ihracatçilar tarafindan kullanilacaktir. Faturada mal bedeli var ise bu kapsama girer ancak sadece hizmet bedelli bir fatura düzenleniyor ise ve ayri bir fatura ile gönderme imkaniniz var ise e-Fatura zorunlulugu olmadan da gönderebilirsiniz

E-IHRACAT

53

Ihracat faturalarinda GTIP numaralarinin da yazilmasi zorunlu mu?

Evet, zorunludur. Gerek e-Faturada gerek GÇB’de olmazsa olmaz bilgi kabul edilmektedir.

E-IHRACAT

54

Sistemin içerisinde bazi ihracatlarimizi elektronik fatura yapabilir miyiz? Mevcut sistemimizi devam ettirerek bir kisim   ihracatimizi   30  Haziran

2017  tarihine  kadar sistemimizi

Evet, 01.07.2017 tarihine kadar bir kisim ihracatlarinizi e-Fatura olarak baslayabilir, bir kisim faturalarinizi ise islemin zorlugu, gümrük müsavirini yetkilendiremediginiz durum gibi pek çok sebeple kagit fatura yapabilirsiniz. 01.07.2017 tarihi itibari ile gümrük beyannameli mal ihraci faturalarinin tamamini e-Fatura olarak düzenlemek zorundasiniz.

 

 

 

 

kurabilmek        için                            e-Fatura yapabilir miyiz?

 

E-IHRACAT

55

E-Fatura sadece kayitli kullanicilar arasinda veri akisini saglamaktaydi yalniz ihracatta müsterilerimizin böyle bir durumu söz konusu degil, nasil açiklayacagiz?

Gümrük ve Ticaret Bakanligi sanal olarak yurtdisindaki müsterinin ikinci alicisi gibi tanimlanmistir. Yurtdisindaki müsterinin yaninda Gümrük Ticaret bakanligi alici olarak tanimlandigi için Gümrük Ticaret Bakanligi kayitli kullanici pozisyonuna düsüyor. Bu kapsamda düzenlenen e-Faturalar Yurtdisindaki müsteriye harici yollardan ulastirilacaktir.

E-IHRACAT

56

Fatura kesim islemini gümrük müsavirlikleri                                       mi gerçeklestirmeli yoksa üretici firmalarin kendisi mi?

Kagit faturada hali hazirda yapmakta oldugunuz bütün islemleri e-Faturada da yapabilirsiniz. Tamamen hukuki sözlesmeler ve yetkilendirme seviyesi ile alakali olan bir islem, nasil ki muhasebe ve mali müsavirlik hizmetinde bir fatura kesiminde, defterin tutulmasinda Serbest veya Yeminli mali müsavirden hizmet kosullarinizi belirleyerek hizmet aliyorsaniz gümrük müsavirinden de özel hukuk sözlesmeleri ile ve sinirli sizin belirleyeceginiz ihracat faturalari olmak üzere faydalandirabilirsiniz. Özel entegratörlerin sundugu hizmetlerde firma olarak çok sayida gümrük müsaviri ile de çalisabilirsiniz. Gümrük müsavirinin yetki alani olarak belirlediginiz faturalari sadece o gümrük müsavirine e-Fatura düzenleme ve kontrol etme yetkisi de tanimlayabilirsiniz.

E-IHRACAT

57

Tescil alinana kadar yapilacak e- Fatura iptallerinin kontrolü kim tarafindan nasil yapilacak? Fatura  iptali  esnasinda gümrük

müsavirlikleri firmasi ile iletisim

Tescile kadar reddi mükellef tetikleyebilir. Bunun için tek pencere sistemine erisim sifresinin olmasi yeterlidir. Ancak saha uygulamalarinda bu sifrelerin müsavirlerde oldugundan bahisle bu islemin müsavirce yapilmasi gerekecektir.

 

 

 

 

nasil saglanacak?

 

E-IHRACAT

58

Tax–Free faturalarinin e-fatura olarak              düzenlenmesi zorunlulugu yolcu beraberi esya ihraci kapsaminda iade yöntemlerinin tümünü mü kapsamaktadir?

Hayir. Yolcu beraberi esya ihraci faturasi düzenleyen saticilarin, verginin aliciya iade edilmesi usullerinden sadece, “Yetki belgesine Sahip Aracilar Tarafindan Iade” usulü ile gerçeklestirilmesi durumunda, söz konusu faturalari e-Fatura olarak düzenlemesi zorunlulugu 1/7/2017 tarihinden itibaren baslayacaktir. Bu konuyla ilgili efatura.gov.tr adresinde 29.06.2017 tarihli duyuru yayinlanmistir.

E-IHRACAT

59

GTB Portalina giris için kullanici adi ve sifresini nasil alabiliriz?

GTB sistemine

Giris yapilabilmesi için mükelleflerin ilgili Gümrük Müdürlükleri’nden Bilge Programi üzerinde bulunan asagidaki yetkilerden uygun olani almalari gerekmektedir.

  • ft-Firma Temsilcisi
  • fs-Firma Sahibi
  • mf-Firma Müsaviri
  • yf-Firma Müsavir Yardimcisi
  • gm-Gümrük Müsaviri
  • yg-Gümrük Müsavir Yardimcisi
  • rk-Resmi Kurulus
  • sh-Sahsi Detayli Beyan

 

GTB e-fatura portalinda yalnizca belge numarasi görüntülemek isteyen mükelleflerin ise “IF- Ithalatçi/Ihracatçi Firma” yetkisi almalari yeterli bulunmaktadir.

 

Konuyla     ilgili     olarak          GTB’nin                  http://risk.gtb.gov.tr/data/5919b56a1a79f56a642206d0/E-Fatura%20Uygulamas%C4%B1%20G%C3%BCmr%C3%BCk%20%C4%B0%C5%9Flemleri%20Klavuzu.pdf

Adresinde yayinlanan Gümrük Islemleri Kilavuzu incelenebilir.

 

 

 

 

 

 

E-IHRACAT

60

GTB’den gelen uygulama yanitinda elektronik imza bulunmamaktadir. Uygulama yanitini geçerli kabul edecek

miyiz?

Entegratör veya özel entegratör iseniz 8 gün ve imza kontrolünü GTB’ den gelen uygulama yanitlari için kaldirmaniz gerekmektedir. ( Bu kontrol sadece GTB den gelen uygulama yanitlari için kaldirilmalidir. Diger uygulama yanitlarinda kurallar geçerli olarak isletilmeye devam edecektir.)

E-IHRACAT

61

Navlun, sigorta vb. hizmet kalemleri için GTIP numarasi bulunmamaktadir.                                 Bunlari ihracat faturasi üzerinde nasil göstermemiz gerekir?

Ihracat faturasinda bu sekilde yer almasi gereken sigorta, navlun, komisyon vb. tutarlari ayri bir satir olarak girmeden, satirlara, kalemlere dagitarak yapabilirsiniz. Yani bir satirda belirttiginiz mala ait maliyet ve ona iliskin sigorta bedelini ayni satira yedirerek yazabilirsiniz. Ancak faturanin açiklama kismina ne kadarinin maliyet ne kadarinin sigorta, navlun vb. oldugunu ayri ayri göstermeniz gerekmektedir. Bu alanlari ayri bir satir olarak yazmaniza gerek bulunmamaktadir.

 

 

Bu belirtilenin disinda faturanin iskonto tutari alaninda arttirim veya indirim alanlari seçilerek de islem yapilabilir. Yani UBL TR 2.1 Ortak Elemanlar Kilavuzunda 16. sayfada iskonto ve arttirim ile ilgili açiklamalar bulunmaktadir. Bu açiklamalara göre arttirim kismi seçilip belirttiginiz islemi yapabilirsiniz. Bu arada da açiklama alanina gerekli açiklamayi yapabilirsiniz.

E-IHRACAT

62

 

GTB Tarafindan yayinlanan 2017/19 Sayili 26.10.2017 tarihli Genelgeye göre serbest dolasimda olmayan islemlere iliskin   (   transit   ticaret)   3171

rejim       kodlu                               Gümrük Beyannamesi         düzenlenecegi

Evet, yurt disindan Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen ancak serbest dolasima sokulmadan antrepo rejimi altinda depolanan esyanin yurt disina gönderilmesi maksadiyla kullanilan 3171 rejim kodlu “yeniden ihracat” (bu isimlendirme farkli bir çagrisim yapsa da Türkiye’ye kati ithal edildikten sonra ihraç edilen esya ile karistirilmamali) için e-fatura zorunlulugu  bulunmamaktadir. Bu nedenle bu kapsamda gerçeklestirilen ihracat islemleri için matbu (Kagit/e- arsiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.

 

 

 

 

belirtilmistir. Bu durumda transit ticaret kapsamindaki bu islem de matbu (kagit/e-arsiv) fatura kapsaminda mi düzenlenmelidir?

 

E-IHRACAT

63

Bedelsiz ihracat islemleri için e- fatura düzenlemeye çalisiyoruz, ancak ödeme sekilleri listesinde ödeme sekli karsiligini tam olarak bulamiyoruz. Hangi ödeme seklini seçmeliyiz?

Ödeme  sekli  kodlarindan  ihtiyaçlarinizi  karsilayan  bir  kod  yoksa                                                                                                     ZZZ                                                                                                     Mutually defined'i kullanabilirsiniz.

E-IHRACAT

64

Bazen tescil asamasindan sonra faturada hata                          oldugu farkediliyor. Redrese talebinde bulunuldugunda hatali fatura bosa çiksa da red yaniti gönderip o faturayi iptal

edemiyoruz. Ne yapmamiz gerekir?

GTB sistemi , önceden kabul uygulama yaniti gönderdigi bir faturaya GÇB'ye redrese yapilarak tekrar red (iptal) uygulama yaniti gönderilmesine izin vermemektedir.

 

Bu nedenle bosta kalan bu faturalar için redrese talebinde bulunulan ilgili GÜMRÜK MÜDÜRLÜGÜ'ne konuyla ilgili verilecek bir dilekçe ile basvurulmasi ve ilgili Gümrük Müdürlügü tarafindan gerekli kontroller yapildiktan sonra Baskanligimiza üst yazi ile bilgi

vermesi ve gelen yazi üzerine tarafimizca yapilacak kontrollerden sonra ilgili faturalar 1230 basarisiz koduna çekilebilecektir.

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR UYGULAMASINDA SIK SORULAN SORULAR

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

1

e-Fatura                                Uygulamasina Geçmeye Zorunlu muyum?

397 Sira No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi ile uygulanmaya baslanan e-Fatura Uygulamasi kapsaminda, zorunluluk durumunuzun 421,433,454,464 Sira No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligleri kapsaminda degerlendirilmesi gerekmektedir. Söz konusu tebliglere ve eklerine www.gib.gov.tr ve www.efatura.gov.tr internet adreslerinden de ulasabilirsiniz.

BASVURU                    VE MALI                    MÜHÜR

SORULARI

2

e-Fatura Uygulamasina Basvuru Yapabilmek Için Ne Yapmam

Lazim?

e-Fatura Uygulamasina basvurabilmek için öncelikle Mali Mühür almaniz gerekmektedir.

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

3

Mali Mührü Nasil Alabilirim?

Mali Mührü alabilmek için istisnai durumlar haricinde elektronik ortamda basvuru yapilmasi gerekmektedir.

Online mali mühür basvurusu yapamayan, sirketi temsile yetkili olan kisilerin yabanci oldugu kurumlar (%100 yabanci ortakli kurumlar), Adi ortakliklar, Kooperatifler, Fonlar, OSB ve Kollektif Sirketler ilgili evraklari göndererek yazili basvurabilirler. Detayli bilgi için;

Konuyla ilgili http://forum.efatura.gov.tr/ sitesindeki 25572 nolu sorunun cevabini inceleyiniz. Online basvuru yapabilmek için http://forum.efatura.gov.tr/ sitesindeki 24088 nolu sorunun cevabini inceleyiniz.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

4

Basvuru Asamasinda Tüzel veya Gerçek Kisi olarak sorun yasanmasi halinde                             ne yapmaliyim?

Tüzel kisi mükellefler, Mali Mühür basvurularinda, kimlik dogrulama sorunuyla karsilasmalari halinde öncelikle Ticaret Sicil Müdürlüklerine basvurarak bilgilerini güncelletmelidirler. Güncelleme yapildiktan sonra mersis.gumrukticaret.gov.tr internet adresinden bilgilerinin güncellendigini teyit etmelidirler.

 

Gerçek kisi mükellefler ise kimlik dogrulama sorunuyla karsilasmalari halinde, Nüfus ve Vatandaslik   Isleri   Genel   Müdürlügünden   nüfus   bilgilerini   kontrol   ettirmelidirler. Basvuru ekranlari Kamu Sertifikasyon Merkezine ait olmakla birlikte kimlik dogrulama hizmetleri yukarida bilgileri verilen kurumlarca yapildigindan yasanan hatanin Gelir Idaresi Baskanligi ya da Kamu Sertifikasyon Merkezi ile bir ilgisi bulunmamaktadir.

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

5

Sertifika Sorumlusu Kimdir?

Elektronik ortamda basvuru yapan mükellefler için sertifika sorumlusu sirketi temsile yetkili kisidir. Posta yoluyla yapilan istisnai basvurularda ise, sertifika sorumlusunun sorumlulugu; sadece mali mühür sertifikasinin tesliminde muhatap alinacak kisi olmasidir. Devamini gerektirecek baskaca bir sorumluluk bulunmamaktadir. "Sertifika Sorumlusu" olarak bildireceginiz kisinin TC. vatandasi bir personelinize ait bilgilerin olmasi gerekmektedir.Yabanci uyruklu kisilerde sorun yasanmaktadir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

6

e-Fatura                   Uygulamasina              Nasil Basvurabilirim?

www.efatura.gov.tr internet adresinden e-Fatura Uygulamasina Basvuruda Bulunmak Için Tiklayiniz. Linkinden basvurabilirsiniz. Basvuru için mali mührünüzün elinizde olmasi ve sertifika sürücülerinin basvuruda kullanacaginiz bilgisayara kurulmus olmasi gerekmektedir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

7

Sirketime ait subeler için de mali mühür almali miyim?

E-Fatura uygulamasina basvuran mükellefler için üretilen mali mühürler sirketin vergi numarasi ve ünvanina üretilmektedir.

GIB-Portal yöntemi için, eger subelerinizde fatura düzenliyorsaniz ikinci bir mali mühür de almalisiniz. Subeleriniz için aldiginiz mühürde de merkezin vergi numarasi ve ünvani yer alacaktir. Düzenlenen faturalarin not alanina sube bilgileri girilebilir. e-Fatura portalina ayni anda giris yapamazsiniz, farkli zamanlarda giris yapabilirsiniz.

Entegrasyon ve özel entegrasyon yönteminde tek bir mali mührün sistem üzerinde sube ve merkeze ayri ayri hizmet verecek sekilde konumlandirilmis olmasi durumu söz konusu olabilmektedir. Bu durumda tek bir mali mühür yeterli olabilir. Bu durumu yazilim saglayicinizla görüsmeniz gerekmektedir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

8

Uygulamadan                                   Yararlanma Yöntemleri Nelerdir?

e-Fatura Uygulamasindan Özel Entegrasyon, Entegrasyon, e-Fatura Portali ile yararlanabilirsiniz.

 

http://www.efatura.gov.tr/efaturayararlanmayontemleri.html [^]                                                                                                              adresinde                                                                                                              açiklanan yöntemlerden firmaniza uygun olan yöntemi seçebilirsiniz.

BASVURU                           VE

MALI                    MÜHÜR SORULARI

9

Istege    bagli    olarak              e-Fatura

Kullanicisi     olup                       daha                       sonra ayrilmam mümkün müdür?

Mükellefler e-Fatura Uygulamasina istege bagli olarak baslayabildikleri gibi zorunluluk kapsaminda olmamalari halinde Baskanliga dilekçe ile basvurarak uygulamadan ayrilabilirler.

 

 

BASVURU                    VE MALI                    MÜHÜR

SORULARI

10

e-Fatura                             Portalini

kullanabilmek                                                  için gereksinimlerim nelerdir?

Portala geçis asamasinda yapilmasi gerekenler http://forum.efatura.gov.tr/ sitesindeki 327 nolu sorunun cevabinda açiklanmistir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

11

e-Fatura olustururken ID Numasarini (kagit faturada seri- sira    numarasi)                   nasil olusturmaliyiz?

Fatura ID numarasi 3 haneli birim kod ve sonraki müteselsil numaranin ilk dört hanesi faturanin düzenlendigi yili kalan dokuz hane ise müteselsil numarayi ifade etmektedir. Her yil basladiginda düzenlenen ilk faturanin müteselsil numarasinin 1’den baslamasi gerekmektedir (ABC2017000000001). Portal kullanicilari ön ekleri ilk kestikleri faturada kendi istedikleri bir seri ile baslayabilirler. Yükleme modülü kullanan mükellefler ise FYS olarak kesmek zorundadirlar.

Özel Entegrasyon ve Entegrasyon yapan mükellefler organizasyon yapilari içinde birden fazla seri kullanabilirler. Bu durumda da her seri kendi içerisinde numara/tarih müteselsilligini saglamalidir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

12

e-Fatura olustururken sira atlamasi durumunda ne yapabiliriz?

e-fatura uygulamasi kagit faturanin tabi oldugu hükümlere tabidir. Buna göre e-Fatura uygulamasinda her seri kendi içerisinde müteselsil siraya uygun olarak düzenleneceginden, atlayan faturalara iliskin olarak;

 

  1. Yaziliminizin imkan vermesi halinde atlanilan numaralara iptal kaydi düsülmelidir.
  2. Bagli bulunulan Vergi Dairesi Müdürlügüne dilekçe ile izahatte bulunulmasi gerekmektedir. Yeni düzenleyeceginiz faturalari ayni seri numarasini kullanarak en son kesilen fatura numarasindan sira atlamadan ve atladiginiz sira numaralarini kullanmadan devam edebilirsiniz.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

13

Portal Kullanicisiyim e-Faturayi olusturmada ve onaylamada hata aliyorum?

Portal kullanicilari için bazi Web tarayicilarinin java applet destegini kaldirmasi veya kaldiracak olmasi nedeniyle imzalama islemleri için (giris,fatura onaylama,basvuru) imzalama araci gelistirilmistir.

Ilgili                                                                                                                                               Kilavuza

http://efatura.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/%C4%B0mzalama_Araci_Kullanim_Kilavuzu.pdfadresi nden ulasabilirsiniz.

 

Konu ile ilgili olarak ayrica http://forum.efatura.gov.tr adresindeki 45337 numarali forum sorusunun cevabini inceleyebilirsiniz

 

 

 

 

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

14

Entegrasyon Yöntemini Seçtim Hangi                                          süreçleri

gerçeklestirmeliyim?

www.efatura.gov.tr internet adresimizde Mevzuat ve Teknik Mimari içerisinde yer alan kilavuzlar basligi altinda bulunan test planina göre testlerinizi tamamlayip test bitirme tarihi ve 0 kdv’li olusturulan zarf numarasinin efatura@gelirler.gov.tr mail adresimize iletmeniz halinde testleriniz degerlendirilip sizlerle iletisime geçilecektir. Testleri basari ile tamamlayan mükelleflere elektronik ortamda test onayi verilerek canli tanim formu yüklemesine onay verilecektir. Durum ayrica e-posta ile mükellefe bildirilecektir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

15

Entegrasyon yöntemini kullanan mükelleflerdenim                                      grup sirketlerimiz mevcuttur ayni teknik alt yapiyi kullanabilir miyiz?

Bir isletmeye bagli tüm grup sirketler belirleyecekleri (lider) firmanin alt yapisi üzerinden hizmet alabilir. Bir IP'nin farkli firmalar tarafindan ortak olarak kullanilmasi için firmalar arasinda organik bag bulunmasi ve firmalarin grup-lider iliskisine sahip olmasi gerekmektedir.

 

Her firma için ayri ayri olmak üzere, Baskanligimiza durumu açiklayan bir dilekçe ile ortaklik bagini gösteren belge (hazirun cetvelini) ile Gelir Idaresi Baskanligi Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Baskanligi (33.Müdürlük) Yeni Ziraat Mahallesi Etlik Cad. No: 16 06110 Diskapi/ANKARA adresine posta yoluyla gönderilmelidir.

 

Lider firma entegrasyon testlerinden geçse dahi diger grup firmalarda e fatura alim-gönderim islemi yapacagi için ayri ayri ayni testlerden geçmeleri gerekmektedir. (Lider firma canli ortamdayken, test yapacak olan grup firmasinin canli ortamdakinden FARKLI IP ve web servis uç noktasi ile testlerini yapmasi gerekmektedir. Çünkü canli ortamda yer alan IP'lerden test ortamina erisim yapilmasi engellenmistir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

16

Canli sistemde IP degisikligi yapildiginda GIB’e bilgi vermeli miyiz?

Mükellefler canli ortama geçtikten sonra IP degisikliklerini ister test onayini veren ilgili personele isterlerse efatura@gelirler.gov.tr mail adresine bildirmeleri halinde yetkilendirmeleri yapilacaktir aksi halde sistemleri yetki almadigi için erisim saglayamayacaktir.

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

17

E-Fatura sistemi, sistemsel çalismadan dolayi belli bir süre kapatildiginda GIB’e bu konuda bildirim yapmali miyiz?

Kesinti süresi hiçbir surette iki günü asmamak üzere Sisteminizde yasanacak kesintileri ve sebebini Baskanliga dilekçe ile bildirmeniz gerekmektedir. Ayrica efatura@gelirler.gov.tr adresine mail atmaniz gerekmektedir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

18

Sirketlerin       Nevi                         Degisikligi Durumlarinda ne yapmaliyiz?

Nevi degisikligi yapilmasi halinde öncelikle yeni unvana ait Mali Mühür alinmalidir. Ayni zamanda Baskanligimiza ileteceginiz dilekçenize Ticaret Sicil Gazetesini de ekleyerek posta ile yollamaniz gerekmektedir. Konuyla ilgili detayli bilgiye ve yapmaniz gereken islem adimlarina http://forum.efatura.gov.tr/ adresindeki 21717 nolu sorunun cevabindan ulasabilirsiniz.

e-Fatura uygulamasina kayitli bir kullanici, nevi degisikligine gitmesi halinde 15 gün içerisinde, nevi degisikligine iliskin ticaret sicil gazetesinin fotokopisi ve durumu izah eden bir dilekçe ile Gelir Idaresi Baskanligi’na posta yoluyla, yeni unvana ait mali mühür temini için Kamu Sertifikasyon Merkezine elektronik ortamda basvurmasi gerekmektedir. Nevi degisikligine giden mükellefler yeni mali mühürlerini temin edene kadar, e-Fatura Uygulamasindan eski Vergi Kimlik Numarasina ait unvan ve mali mühür ile yararlanmaya devam edeceklerdir.

 

Bu süre zarfinda, eski unvanlarina düzenlenen faturalari muhasebelestirebilecekler, düzenleyecekleri e-Faturalarda, yeni unvan ve Vergi Kimlik Numarasi bilgilerine faturanin açiklama alaninda yer vereceklerdir. Yeni unvanlarina ait mali mührün üretim/teslim bilgisi Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafindan Baskanliga iletildikten sonra, Baskanlik tarafindan eski hesaplari kapatilarak, yeni hesaplari aktive edilecektir. Bu tarihten sonra yeni VKN, yeni unvan ve yeni mali mühür kullanilarak e-fatura düzenlenecektir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

19

Sirketlerin     Unvan                       degisikligi halinde ne yapilmalidir?

Öncelikle yeni ünvana ait Mali Mühür alinmalidir. Ancak VKN bilgisi degismedigi için yeni mali mühür gelene kadar eski mali mührünüz ile çalismaya devam etmeniz gerekmektedir. Konuyla ilgili detayli bilgiye ve yapmaniz gereken islem adimlarina http://forum.efatura.gov.tr/ adresindeki 20835 nolu sorunun cevabindan ulasabilirsiniz.

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

20

Sirket    Birlesmesi              halinde              ne yapmaliyiz?

Baskanligimiza  ileteceginiz  dilekçenize  birlesmenin   yer  aldigi  Ticaret   Sicil  Gazetesini                                                                                                                   de ekleyerek

Gelir Idaresi Baskanligi

Denetim Ve Uyum Yönetimi Daire Baskanligi (I) Elektronik Defter ve Belge Yönetim Md.

Yeni Ziraat Mahallesi Etlik Cad. No: 16 06110 Diskapi / ANKARA adresine iletmeniz gerekmektedir. Basvurunuza istinaden devrolma nedeniyle sonlanan firmanizin e-Fatura hesabi hemen, e-Defter hesabi ise yüklenmesi gereken son e-Defter beratinin yüklendigi tarihten sonra kapatilacaktir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

21

Sirketlerin Nevi Degisikligi Tam bölünme Birlesme halinde uygulamaya geçme süresi nedir?

454 sira no.lu VUK Genel Tebligine göre Tam bölünme, birlesme (devralma seklinde birlesme ve yeni kurulus seklinde birlesme) veya tür (nev'i) degisikligine gitmeleri halinde devrolunan veya birlesilen tüzel kisi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev'i) degisikligi sonucunda ortaya çikan yeni tüzel kisi mükellefler de e-Fatura uygulamasina geçmek ve elektronik defter tutmak zorundadir. Bu durumda uygulamalara geçme süresi hiçbir kosulda islemin ticaret siciline tescil

tarihini izleyen ayin basindan itibaren 3 ayi geçemez.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

22

Sirketin Iflas ve Tasfiyesi halinde ne gibi islemler yapilmalidir?

Ticaret sirketleri açisindan mükellefiyetin sona erdirilmesi tasfiye ve iflas hallerinde inhisar ettirilmistir. Türk Ticaret Kanunu'nda öngörülen islemler yerine getirilmeden ve tasfiye ve iflasin sona erdigi tescil ve ilan edilmeden tasfiyenin sona erdiginin kabul edilmesi ve sirketin tüzel kisiliginin ortadan kaldirilmasi mümkün degildir.

 

Yukaridaki açiklamalar uyarinca, tasfiye süreci sona ermemis bir firmanin hala faal kabul edilecegi, henüz tasfiye sürecine girmemis olmakla beraber gayri faal durumda olan bir firmanin ise bagli bulunulan vergi dairesi tarafindan re'sen terk ettirilmedigi müddetçe uygulamadan yararlanmaya devam edecekleri açiktir.

 

Bu nedenle Tasfiyeye giren sirketin ünvanina Tasfiye halinde ibaresi eklenecegi için yeniden mali mühür almasi gerekmektedir.

Ilgili durumlarin sonlanmasi halinde Baskanligimiza dilekçe ve Ticaret Sicil Gazetesini ekleyerek posta veya kargo ile göndermeniz gerekmektedir.

 

 

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

23

Sirketin diger bilgilerinde degisiklik olmasi halinde nasil yapmaliyiz?

Portalde yer alan adres, telefon, e-posta, web sitesi, vergi dairesi (listede olmayan bilgiyi yaziyla yazabilirsiniz), mersis no, ticaret sicil no, isletme merkezi, fatura ön eki gibi bilgilerinizi "Kullanici Bilgileri" menüsünden degistirebilirsiniz. (Bu degisiklikler otomatik olarak güncellenmemektedir. Kullanici tarafindan degistirilebilmektedir.)

 

  • Web        adresi        bilgisinin         basina        "http://" [^]     yazmaniz gerekmektedir.
  • Sicil          No          bilgisi          faturanizin                 "Not"      alaninda      görünecektedir.
  • Fatura ön  eki  yil  içerisinde  hiç  fatura  kesmeden  önce  degistirilebilmektedir.  Entegrasyon, özel entegrasyon ya da GIB-Portalinde yükleme araçlari bölümünü kullaniyorsaniz bu konuyu yazilim saglayicinizla görüsmeniz gerekmektedir.

 

Fatura üzerindeki bilgiler faturanin göndericisi tarafindan belirlenmektedir. Fatura üzerinde yanlis bilgilerin yer almasi halinde, sebebi göndericinin bu bilgilerle faturayi olusturmus olmasidir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

24

e-Fatura                         Uygulamasina geçtikten sonra ne kadar süre ile kagit fatura kabul edilebilir?

e-Fatura uygulamasina yeni kaydolan firmalarin “Kayitli Kullanicilar Listesinde” ilan edilmelerini izleyen 7 gün içerisinde e-Fatura düzenlemeleri ve almalari, diger kayitli kullanicilarin yeni kayit olan kullanicilara bu süre içerisinde e-Fatura göndermeleri zorunlu degildir. e-Fatura uygulamasindan yararlanan mükellefler hesaplarinin açilmasini takip eden 7 günden sonra kayitli kullanicilara e-Fatura göndermek ve almak zorundadirlar.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

25

KDV iadesi talep eden mükelleflerde 'iade talep eden mükellef ile iade listelerinde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasi                             kapsaminda bulunmakla birlikte düzenlenen faturalar e-fatura veri ambarinda bulunmamaktadir seklinde hata alinmasi ile ilgili ne yapilabilir?

Indirilecek KDV listesine KDV iadesi talep eden mükellef alis fatura numarasini girerken 16 haneli numaranin tümünü fatura sira no’su kismina yazmalidir, fatura serisi alani bos birakilmalidir.

 

Fatura numarasi dogru girildigi halde hata veriyorsa faturayi düzenleyen mükellef ile iletisime geçilerek faturanin basarili bir sekilde iletilip iletilmediginden emin olunmasi gerekir. Bununla ilgili olarak mükellefler efatura.gov.tr adresindeki 13.08.2014 tarihli duyuruya yönlendirilebilir. Ilgili duyuru www.efatura.gov.tr de yer almaktadir.

Ayrica www.efatura.gov.tr adresi üzerinden kullanima sunulan e-Fatura görüntüleyici programinin son sürümü ile sorgulama yapildiginda da e-Faturanin GIB kayitlarindaki statüsü görünütülenebilmektedir.

e- Fatura Kullanicilarinin e-Fatura Düzenleyip Gönderdikten Sonra Zarf Durum Takibi Yapmalari

 

 

 

 

 

Gerekliligi Hakkinda Mükelleflerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar için tiklayiniz.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

26

Hatali    olusturulup               gönderilen fatura ile ilgili ne yapilabilir?

Hatali olusturulan bir fatura mevzuat açisindan da geçerli olmayacagindan iptal edilmesi gerekmektedir. Konuyla ilgili http://forum.efatura.gov.tr/ sitesindeki 9920 nolu sorunun cevabina göre hareket etmeniz gerekmektedir.

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

27

Temel     Faturayi                Nasil                Iptal Edilebilir?

e-Fatura uygulamasinda iptal müessesesi bulunmamaktadir. Bununla birlikte TTK’da açiklanan usullere göre alicisi tarafindan itiraz edilmelidir. Itiraz sekilleri diger tüm degerli kagitlarda oldugu gibi TTK’nin 18 inci maddesinin c bendine göre (noter, KEP, iadeli taahhütlü mektup vb.)yapilmak zorundadir.

BASVURU                            VE MALI MÜHÜR

28

e-Fatura Uygulamasinda geriye dönük fatura düzenlenebilir mi?

e-Fatura Uygulamasinda geriye dönük fatura düzenlenmesi teknik olarak mümkündür. Ancak bu durum mükellefin yasal yükümlülüklerini ortadan kaldirmaz.

VUK’da belirtilen sürelere dikkat edilmelidir.

BASVURU                            VE MALI MÜHÜR SORULARI

29

Sistemde Kayitli Kullanici olunmayan tarihe e-Fatura düzenlenebilir mi?

Baskanligimiza gelen telefon, e-posta ve forum sorularindan bazi e-fatura mükelleflerimizin, alicilarin e-fatura sistemine kayitli olmadigi tarihlere e-Fatura düzenleyip gönderdikleri görülmüstür. Uygulama kapsaminda e-Faturalarin düzenlenmesinde fatura alicisinin uygulamaya kayitli olmasi ve uygulamaya dâhil oldugu döneme ait kesilmesi gerekmektedir (kullanicinin sistemden çikip tekrar sisteme dâhil oldugu dönem araliginda kullanici e-fatura sistemine kayitli bulunmadigindan e-fatura kesilmemelidir).

 

Mükelleflerin uygulamada yer almadigi tarihlere düzenlenen faturalar teknik olarak Baskanlik sisteminden basari ile geçseler bile 213 Sayili VUK geregi geçersiz faturalardir. Bu nedenle, alicinin e-Faturayi kabul etmeyip Türk Ticaret Kanunundaki harici yollarla faturaya itiraz etmesi veya ticari faturaysa ret yaniti vermesi gerekmektedir. Itiraza istinaden e-Fatura yerine genel hükümler çerçevesinde kâgit ya da (düzenleyen e-Arsiv kullanicisi ise) e-Arsiv Faturasi

düzenlenmelidir.

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

 

30

 

Muhafaza             ve                               Ibraz Yükümlülügümüz ne zamana kadardir?

213 Sayili Vergi Usul Kanunu ve 6102 Sayili Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümlerine göre mükellefler, gerek düzenledikleri, gerekse adlarina düzenlenen faturalari, yasal süreler dahilinde muhafaza ve istendiginde ibraz etmekle yükümlüdürler. e-Faturanin veri bütünlügünün saglanmasi ile kaynaginin inkar edilemezligi Mali Mühürle garanti altina alinmaktadir. Mührün dogruluk ve geçerlilik kontrolünün ancak elektronik ortamda yapilabilmesi nedeniyle e-Faturanin kagida basilarak saklanmasi söz konusu degildir. Bu nedenle mükellefler, düzenledikleri ve aldiklari e-Faturalari, üzerindeki Mali Mührü de içerecek sekilde kanuni süreler dahilinde kendi bünyelerindeki elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istendiginde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasitasiyla ibraz edeceklerdir. Mükellefler istemeleri halinde kendilerine 421 Sira Nolu VUK Genel Tebligi kapsaminda saklama izni verilen mükellefler nezdinde de muhafaza edebilirler.

 

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

 

 

 

 

31

 

e-Fatura                              Uygulamasinda KAYITLI MÜKELLEFLERDEN                              Mali

Mührü        Arizalananlar                     ne yapmalidir?

Bilindigi üzere 397 Sira No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi’nin “Sorumluluk ve Cezai Müeyyideler” baslikli 9 uncu bölümünde;

 

e-Fatura düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin gerek kendi sistemlerinde gerekse e-Fatura Uygulamasinda meydana gelebilecek ariza ve kesinti durumlarinda fatura düzenleyebilmek için yeteri kadar basili kagit fatura bulundurmalari zorunludur.” açiklamalarina yer verilmistir.

 

Söz konusu Teblig hükmünden de anlasilacagi üzere “mali mührü arizalanan” mükelleflerimiz, yeni mali mühürlerini temin edene kadar “kendi sistemlerinde ariza veya kesinti durumunun bulunmasi” gerekçesiyle; Vergi Usul Kanunu’nun genel hükümleri çerçevesinde kagit fatura (e- Arsiv uygulamasindan özel entegrasyon yöntemi ile yararlanan mükellefler e-Arsiv Fatura) düzenleyebileceklerdir.

 

Bu durum hakkinda Baskanliga yazili basvuruda bulunan ve uygulamadan portal yöntemi ile yararlanan mükelleflere, Baskanlik tarafindan portal uygulamasina girebilmeleri ve kendilerine düzenlenen faturalara erisebilmeleri için geçici kullanici adi ve sifre verilebilecektir.

Ancak bu dönemde düzenlenen kagit faturalarin yetkili makamlara ibrazi halinde, islemin esas mahiyeti hakkinda izahat verme ve mali mühürlerinde arizali oldugunun durumu tevsik edici baskaca belgelerle (Tübikat KamuSM’ye yapilan basvuruya iliskin dilekçe, Baskanliga yapilan bildirime ait dilekçe, vb.) tevsik etme yükümlülügü mükelleflerimize ait olacaktir.

 

 

 

 

 

Ayrica, mükelleflerimizin bu tür sorunlarla tekrar karsilasmamasi adina; kendi adlarina birden fazla mali mühür temin etmeleri imkâni da bulunmaktadir.

 

 

BASVURU VE MALI MÜHÜR SORULARI

32

 

 

 

e-Fatura da Arsivlemeyi nasil yapabilirim?

Elektronik fatura uygulamasinda düzenlenen ve alinan faturalara iliskin olarak Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan saklama hizmeti verilmemektedir. Portal üzerinden düzenlenen ve alinan faturalar, mükellefler tarafindan arsivlenerek kendi bilgi islem sistemlerinde veya Baskanligimizdan saklama hizmeti konusunda yetki almis kuruluslarin bünyesinde saklanmalidir. Portalda bulunan arsivleme bölümü sadece gelen ve gönderilen faturalarin pasife çekilerek posta kutusunda ve gönderilenler kutusunda yer alan fatura trafiginin rahatlatilmasina yönelik olarak hazirlanmis bir ekran olup bu ekrandaki faturalarin kullanici tarafindan kendi bilgisayarlarina

indirilerek, bünyelerinde veya saklamaci kuruluslar nezdinde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

AYRICA ÖZEL ENTEGRATÖRE BAGLI ÇALISAN MÜKELLEFLERIN SISTEM TARAFINDA KARSILASTIKLARI SORUNLARLA ILGILI HERHANGI BIR ISLEM TARAFIMIZDAN YAPILMAMAKTADIR.

 

 

 

E-DEFTER UYGULAMASINDA SIK SORULAN SORULAR

UYGULAMA

SIRA NO

SORU

CEVAP

 

 

 

 

 

 

 

e-defter

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

Yeni Mali Mühür basvurusunun

yapilamamasi basvuru sirasinda hata alinmasi halinde ne yapilmasi gerekiyor?

Nevi degisikligi, tür degisikligi, birlesme, kismi bölünme, devir, mali mührün bozulmasi, kaybolmasi, süresinin dolmasi vb. durumlarda Kamu Sertifikasyon Merkezine (http://www.kamusm.gov.tr/) online yeni mali mühür basvurusunda bulunulmasi gerekmektedir. Online basvuru esnasinda hata alinmasi halinde;

Öncelikle 444 5 576 nolu telefondan Kamu SM ile irtibata geçerek problemin ne oldugunu iletiniz. Sorun çözülmezse veya sorunun Gelir Idaresi Baskanligi (GIB) kaynakli oldugu bilgisi tarafiniza verilirse;

Mersis bilgilerinizi kontrol ediniz. Kontrol edildiginde "güncel" diyorsa ve bu bilgilerle basvuru yapmaniza ragmen hata aliyorsaniz durum Mersis'in son kullanicisina gösterdigi bilgilerden FARKLI bilgileri KamuSM'ye web servisle iletmesinden kaynaklanmaktadir. Mersis, KamuSM'ye web servisle güncel bilgilerinizi ilettiginde basvuru yapabilirsiniz. Bunun için Mersis'le görüserek web servisle güncel bilgilerinizin iletilmesini talep ediniz.

 

Mersis'te kaydi olmayan firmalarin bilgileri basvuru sirasinda vergi dairesinden alinmaktadir. Vergi dairesindeki yetkili bilgilerini kullanarak ya da vergi dairesindeki yetkili bilgilerinizi güncelleterek basvuruda bulunabilirsiniz.

 

 

e-defter

 

 

2

Uyumlu yazilim programi degisikligi halinde ne yapilmasi gerekiyor?

Bunun için Elektronik imza araçlarini (tüzel kisiler için MALI MÜHÜR, gerçek kisiler için NITELIKLI ELEKTRONIK SERTIFIKA) kullanarak “e-Defter uygulamasi”na giris yapip, “Bilgi Güncelle” bölümüne tiklayiniz. Açilan ekranda yer alan bilgileri güncelleyebilirsiniz. Bu tür bir

güncelleme için ayrica Baskanligimiza herhangi bir bildirimde bulunulmasina gerek yoktur.

 

 

 

 

 

e-defter

 

 

 

 

 

3

e-Defter uygulamasinda birden fazla faturanin ayni yevmiye                  maddesine kaydedilebilir mi?

e-Defter uygulamasinda, her bir faturanin ayri bir yevmiye maddesinde olacak sekilde kaydedilmesi esas olmakla birlikte; faturalarin, www.edefter.gov.tr de yayimlanan "e-Defter Uygulama Kilavuzu V 1.5" in "18. Belge Tipi (documentType)" bölümünde belirtildigi sekilde gruplandirilarak (alis faturalari, satis faturalari, genel gider faturalari vb.) en fazla 10'ar günlük muhasebe kayit periyodunun dikkate alinmasi, en fazla 50 adet faturaya yer verilmesi ve her bir faturanin ait oldugu hesabin altinda ayri ayri gözükecek sekilde belgenin türü, tarihi ve

numarasina yer verilmesi kaydiyla, bir yevmiye maddesi içinde kaydedilmesi mümkün

 

 

 

 

 

 

 

 

e-defter

 

 

4

e-fatura ve e-defter uygulamasina                                         kendi istegiyle(ihtiyari) geçen mükellefin               e-fatura uygulamasin devam edip e- defter uygulamasindan çikmasi mümkün müdür?

Gelir Idaresi Baskanligina yapilacak yazili basvurunun idarece uygun görülmesi halinde e-Defter uygulamasindan çikmaniz mümkün bulunmaktadir.

 

 

 

 

 

e-defter

 

 

 

 

 

5

454 Sira Nolu Tebligde belirlenen 10 Milyon TL ve üzeri brüt satis hasilati nedeniyle e-Fatura ve e- Defter uygulamalarina zorunlu olarak dahil olan sirketin, izleyen yillarda brüt satis hasilatinin anilan Tebligde belirlenen haddin altina düsmesi halinde e-Fatura ve e- Defter uygulamalarindan çikmasi mümkün müdür?

Kendilerine 421 ya da 454 Sira Nolu VUK Genel Tebligleri ile zorunluluk getirilen mükelleflerin ilerleyen dönemlerde zorunluluk kriterlerini kaybetmeleri halinde de uygulamadan çikmalari mümkün bulunmamaktadir.

 

 

 

6

e-Fatura ve e-Defter uygulamasina                              kayitli sirketin tasfiyeye girmesi halinde e-Fatura ve e-

Tasfiyeye giren sirketin Kamu Sertifikasyon Merkezine yeni Mali Mühür basvurusunda bulunmasi, yeni mali mühür geldiginde yeniden e-Defter basvurusunda bulunmasi, konuya iliskin bir dilekçeyi ve ticaret sicil gazetesi fotokopisini 15 gün içinde posta yoluyla Baskanligimiza

 

 

e-defter

 

Defter uygulamasindan çikmasi mümkün müdür? Mümkün                        olmamasi halinde tasfiye öncesi ve sonrasi defterlerimi nasil olusturabilirim?

göndermesi gerekmektedir.

 

 

Tasfiye halinde e-Defterin nasil olusturulacagi ile ilgili olarak; Forum sitesindeki 52490 numarali soruya göre islem yapilmasi gerekmektedir.

 

 

 

 

e-defter

 

 

 

 

7

e-Fatura ve e-Defter uygulamasina kayitli sirket hakkinda iflasin açilmasi halinde e-Fatura ve e- Defter uygulamasindan çikmasi mümkün müdür?

Iflas Idaresince bir dilekçe ve ekinde iflasa iliskin belgelerin posta yoluyla Baskanligimiza gönderilmesi halinde söz konusu sirket hakkinda iflasin açildigi tarih itibariyla e-Fatura ve e- Defter mükellefiyeti kapatilacaktir.

Izleyen dönemlerde söz konusu sirket hakkinda iflas ertelemesi, müflis sirketin yeniden ihyasi vb. mahkeme kararlari verilmesi veya e-Defter uygulamasina iliskin olarak yayimlanan Tebliglerde belirtilen sartlari tasimasi halinde yeniden e–Fatura ve e-Defter uygulamasina dahil olma zorunlulugu bulunmaktadir. Bu durum Baskanlikça takip edilememekte olup, mükellefin tekrar

uygulamalara elektronik ortamda basvurmasi gerekmektedir.

 

 

 

e-defter

 

 

8

e-Deftere basvuru yaptim; ancak onay mailim ulasmadi. Basvurumun geçerli olup yapilip yapilmadigini                                 nasil sorgulayabilirim?

www.edefter.gov.tr den “E-Defter Basvuru Durumu Sorgulama” kismindan basvurunuzun gerçeklesip gerçeklesmedigini ögrenebilirsiniz. Basvuru sonucunuzu göremediginiz takdirde tekrar basvuru yapmaniz gerekmektedir.

e-defter

9

1.Sinif tüccar (bilanço esasina göre defter tutan) iken 2. Sinifa (isletme hesabi esasina göre defter tutan) geçen firma e- Fatura ve e-Defter uygulamalarindan

çikabilir mi?

Sinif degistirilmesi nedeniyle e-Fatura uygulamasindan çikmak mümkün degildir.

Sinif degistirilmesi nedeniyle e-Defter uygulamasindan çikmak mümkündür. Çünkü mevcut durumda yalnizca bilanço esasina göre tutulan defterlerden yevmiye ve kebir defterinin e-Defter olarak tutulmasina imkan verilmektedir.Durumu tevsik edici belgeler ile Baskanligimiza basvurulmasi halinde e-Defter mükellefiyeti kapatilacaktir.

 

 

 

 

e-defter

 

 

10

Limited sirket iken nevi degisikligine gidilerek anonim sirket olan firmanin ne yapmasi gerekmektedir?

Yapilacak islemlerle ilgili olarak Forum sitesindeki 52445 numarali soruya bakiniz.

 

 

e-defter

 

 

11

Nevi degisikligi nedeniyle yeni mali mühürle yeniden e-Defter                        basvurusu yaptigimda                                       tescil tarihinden ileri bir tarih

veriyor tescil tarihini seçemiyorum?

Yeni mali mühürle yeniden e-Defter basvurusunda bulunuldugunda sistemin verdigi ileri tarihli e- Defter basvuru tarihi seçilmelidir. Sonrasinda basvurunun yapildigi hususunun Gelir Idaresi Baskanligina bildirilmesi halinde GIB tarafindan söz konusu tarih güncellenerek tescil tarihine çekilmektedir.

 

 

e-defter

 

12

Unvan                              degisikligi

durumunda                              yapilmasi

gerekenler                               nelerdir?

Unvan                                  degisikligi durumunda yeniden e- defter                  basvurusunda bulunacak miyim?

Yapilacak islemlerle ilgili olarak Forum sitesindeki 52447 numarali soruya bakiniz

 

 

 

 

e-defter

 

 

13

e-Defteri olusturup GIB e- Defter Uygulamasina ilgili berati yükledikten sonra yasal yükleme süresi içinde e-Defterde hata oldugunun (yevmiye kayitlarinda eksiklik, yanlislik vb.) fark edilmesi halinde ne yapilmasi gerekmektedir?

Mükellefler yasal yükleme süresi içinde Baskanligimiz onayli yevmiye ve kebir beratlarini “e- Defter Uygulamasi”ndan mali mühürle giris yapmak suretiyle silebilir ve dogru defterlerini yeniden olusturup beratlarini sisteme yükleyebilirler.

 

 

 

 

e-defter

 

 

14

Yasal yükleme süresi geçen e-Defterde;                           alis/satis faturalarinin kaydinin unutulmasi, mükerrer veya yanlis yevmiye kaydi vb. oldugunun fark edilmesi durumunda ne yapilmasi gerekmektedir.

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliglerinde yapilan açiklamalar çerçevesinde; mükellef tarafindan izleyen ay/aylarda yapilacak ters, yeni veya düzeltme kaydiyla düzeltilmesi gerekmektedir

 

 

 

 

 

e-defter

 

 

 

 

 

15

Yasal yükleme süresi geçen e-Defterlerde                            hatanin (muhasebe programi veya uyumlu yazilim programi kaynakli eksik veya hatali veri girisleri, açilis veya kapanis                     kayitlarinin unutulmasi, yevmiye ve kebir defterlerinin bos olarak olusturulmasi vb.) Muhasebe                                    Sistemi

Uygulama                                     Genel

Tebliglerine                                  göre yapilacak                          kayitlarla izleyen   ay   veya                       aylarda düzeltilebilmesinin mümkün                                    olmadigi durumda     ne                     yapilmasi gerekmektedir.

Yasal yükleme süresi geçen dönemlere iliskin berat silme talepleri Baskanligimizca degerlendirilmekte ve uygun bulunanlar Baskanligimizca silinerek; mükelleflerin dogru defterleri olusturmalarina ve söz konusu defterlere iliskin beratlari e-Defter uygulamasina yüklemeleri saglanmaktadir.

 

Baskanlikça istenen belgeler ile ilgili olarak Forum sitesindeki 52478 numarali soruya bakiniz.

 

 

e-defter

 

 

16

Mükelleflerin bilgisayar sistemlerinde muhafaza etmis olduklari e-Defter ve beratlarinin siber saldiri,

Yapilacak islemlerle ilgili olarak Forum sitesindeki 52479 numarali soruya bakiniz.

 

 

 

 

virüs vb. nedenlerle zarar görmesi halinde ne yapilmasi gerekmektedir.

 

 

 

e-defter

 

 

17

e-Defter basvurusunu iptal edebilir miyim?

Zorunluluk kapsaminda olan mükelleflerin basvurularini iptal etmeleri mümkün degildir. Gönüllü olarak e-defter uygulamasina geçen mükellefler ise, iptal için Gelir Idaresi Baskanligina durumu anlatan bir dilekçeyi Maliye Bakanligi Ek Hizmet Binasi Yeni Ziraat Mahallesi, No:16 06110 Altindag/ANKARA adresine göndermeleri gerekmektedir

 

 

e-defter

 

 

18

e-Deftere                                 basvuru

bilgilerimi                                       nasil degistirebilirim?

Online yapilan basvuru bilgilerinde sehven yapilan yanlisliklarin düzeltilmesinde yapilasi gerekenler:

 

  • Unvanin veya ticaret sicil bilgisi alanlarindan bir veya birkaçinin yanlis yazilmasi halinde durumu anlatan ve ekinde ticaret sicil gazetesi bulunan dilekçe ile Baskanligimiza basvurdu bulunulmasi    gerekmektedir.

 

  • Adres, iletisim bilgisi, irtibat kisisi, web adresi, uyumlu yazilim gibi bilgilerde yapilan sehven yanlislar için de durumu anlatan dilekçe ile Baskanligimiza basvurdu bulunulmasi gerekmektedir. Bu dilekçeler Gelir Idaresi Baskanligi Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Baskanligi (I)’e hitaben hazirlanmalidir.

 

 

e-defter

 

 

19

Firmalar subeleri için de elektronik                             defter uygulamasina basvuru yapmali midir?

Hayir. Firmalar e-Defter uygulamasina vergi kimlik numarasi üzerinden basvuru yapmaktadir. Basvurunun ardindan firmalar, tercih ettikleri uyumlu yazilim programlari vasitasiyla merkez ve sube olmak üzere ayri ayri defter ve beratlarini olusturabilirler.

 

 

e-defter

 

 

20

e-Defter uygulamasina geçisten önceki dönemlere ait kagit defterlerin Kapanis tasdikleri nasil ve

Eger Hesap dönemi baslangicinda e-Defter uygulamasina baslandiysa, önceki hesap dönemine ait kâgit defterlerin kapanis tasdiki, Türk Ticaret Kanununa göre belirtilen yasal süreler içerisinde yapilmalidir. Bu süre Türk Ticaret Kanununda “izleyen faaliyet döneminin altinci ayinin sonuna kadar”                                                         seklinde                                                                   belirtilmistir.

 

 

 

 

hangi                               sürelerde yapilmalidir?

 

Eger Hesap dönemi içerisinde e-Defter uygulamasina baslandiysa, basladiklari tarihi izleyen bir aylik süre içerisinde eski defterlerine kapanis tasdiki yaptiracaklardir.

 

 

e-defter

 

 

21

Mali mührümüzün süresi doldu, yeni mali mühür için Kamu Sertifikasyon Merkezine basvuruda bulunduk ancak yeni mali mühür berat gönderme süresi geçtikten sonra tarafimiza ulasacak; bu durumun mücbir sebep kapsaminda

degerlendirilebilir mi veya berat göndermek için tarafimiza ek süre verilebilir mi?

Mali mührün süresinin dolmasi ve yeni mali mührün zamaninda edinilememesi nedeniyle beratlarin e-Defter sistemine kanuni süresinde gönderilememesinin 213 sayili Vergi Usul Kanununun 13 üncü veya 17 inci maddeleri kapsaminda degerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadir.

 

Ancak konuya iliskin olarak www.edefter.gov.tr internet sitesinde yayimlanan 20.10.2016 tarihli duyuruda istenilen evraklarin (Yeni mali mühür için Kamu SM'ye yapilan basvuruya iliskin form, mali mühür bedelinin ödendigini gösterir dekont ve mali mührün tarafiniza teslim edildigi tarihi gösterir belge) tamamlanarak bir dilekçe ekinde Gelir Idaresi Baskanligina gönderilmesi; söz konusu evraklarin birer örneginin ise yetkili makamlarca talep edilmesi halinde ibraz edilmek üzere tarafinizca muhafaza edilmesi gerekmektedir.

 

 

e-defter

 

 

22

Kanuni süresinden sonra e-Defter gönderebiliyor muyuz?

Kanuni süresinden sonrada e-Defter beratlari GIB e-Defter sistemine yüklenebilir. Hesap dönemi içinde e-Defter dönemlerinde müteselsilik kontrolü yapilmaktadir. Bu nedenle berat yüklenirken önceki dönem beratlarinin da tam ve eksiksiz yüklendiginden emin olunuz.

 

 

e-defter

 

 

23

Kamu                     Sertifikasyon Merkezine online mali mühür                                    basvurusu yapamayan, sirketi temsile yetkili olan kisilerin yabanci    uyruklu   oldugu

kurumlar (%100 yabanci ortakli     kurumlar),    Adi

Bu durumdaki mükelleflerin basvurulari kagit oramda posta yoluyla Baskanligimizca alinmakta ve elektronik ortamda KamuSM’ye iletilmektedir. Baskanligimizca talep edilen belgeler ile ilgili olarak Forum sitesindeki 25572 numarali soruya bakiniz.

 

 

 

 

Ortakliklar, Kooperatifler, Fonlar, OSB ve Kollektif Sirketlerin ne yapmasi gerekmektedir?

 

 

 

e-defter

 

 

24

Mali mühür, e-Defter ve e- Fatura uygulamalarina basvuru nasil yapilir?

Basvuru islemleri hakkinda detayli bilgi için Forum sitesindeki 24088 numarali soruya bakiniz.

 

 

e-defter

 

 

25

Hesap dönemi içinde e- Defter                        tutmaya baslanabilir mi?

Evet. Ancak hesap dönemi veya takvim yili içerinde elektronik defter tutmaya baslayanlar, basladiklari tarihi izleyen bir aylik süre içerisinde kagit ortamda tuttuklari defterlerine kapanis tasdiki yaptirmalari gerekmektedir.

 

 

e-defter

 

 

26

e-Defter berati gönderme süresinin son günü hafta sonuna denk geliyor? Süre izleyen ilk is gününe uzar mi?

213 Sayili VUK’un sürelerin hesaplanmasina iliskin hükümleri e-Defter uygulamasi içinde geçerli oldugundan izleyen ilk is gününün sonuna kadar berat yükleme süreleri uzamaktadir. Bunun için mükelleflerce bir basvuru yapilmasina gerek olmadigi gibi Baskanlikça da bir duyuru yapilmasina gerek bulunmamaktadir.

 

e-defter

 

27

e-Arsiv uygulamasina dahil olan sirketin e-Defter uygulamasina da geçmesi

gerekir mi?

e-Defter uygulamasina geçmesi gereken mükelleflerin kapsamin 421 ve 454 nolu VUK Genel Tebligleri ile belirlenmis olup, 433 ve 464 nolu VUK Genel Tebligleri kapsaminda e-Arsiv uygulamasina geçen mükelleflerin ayrica e-Defter uygulamasina geçme zorunluluklari

bulunmamaktadir.

 

 

 

 

e-defter

 

 

 

 

28

e-Defter beratinin GIB sistemine                   yüklenmesi esnasinda ilgili ay baslangiç yevmiye madde numarasi ile bir önceki ay yevmiye bitis numarasinin uyumsuz                                     oldugu,

müteselsil  devam etmedigi

Yevmiye madde numaralarinin müteselsilligi kanuni bir gereklilik olmakla beraber; e-Defter uygulamasina berat yüklenirken GIB sistemi yevmiye madde numaralarinin müteselsilligine iliskin bir kontrol yapmamaktadir. Sorun, kullanmis oldugunuz uyumlu yazilim programi kaynaklidir. Uyumlu yazilimciniz ile irtibata geçip söz konusu kontrolün kaldirilmasini talep ediniz.

 

Ayrica, yevmiye madde numaralarinin müteselsil devam etmedigi hususunun berat  yükleme süresi geçtikten sonra fark edilmesi ve ilgili mükelleflerin, e-defterin silinmesi iliskin talepleri

 

 

 

 

seklinde uyari alinmasi ve beratin yüklenememesi halinde ne yapilmasi gerekmektedir?

Baskanligimizca kabul görmemektedir.

e-defter

29

e-Defter uygulamasinda teknik sorularimi nereye iletmeliyim?

Mükelleflerimize daha iyi hizmet vermek adina telefon ile destaek verilmemektedir. Bu nedenle mükelleflerimizin Vergi kimlik numarasi, unvan, yasanan problemin ne oldugunun yazilmasi ve varsa ekran görüntüsünün eklenerek Forum sitesinden sorulmasi ya da edefter@gelirler.gov.tr e- posta hesabina iletilmesi gerekmektedir.

 

 

Ihracat faturasinin, çesitli

Konunun çözümü için mükelleflerimizi Forum sitesindeki 52478 numarali sorunun cevabina göre

 

 

nedenlerle(gümrükteki,

hareket etmeleri gerekmektedir.

 

 

gecikmeler,                          aksakliklar,

 

 

 

ilgili          dönem                 berat

 

 

 

gönderme süresinin geçmis

 

 

e-defter

30

olmasi,      yanlis                  döneme

kayit     vb.)     ait              oldugu

 

 

 

döneme                   kaydedilmemesi

 

 

 

nedeniyle       KDV                       iade

 

 

 

sürecinde                                problem

 

 

 

yasayan mükelleflerin söz

 

 

 

konusu faturayi ait oldugu

 

 

 

döneme                    kaydedebilmesi

 

 

 

için nasil bir yol izlemesi

 

 

 

gerekmektedir?

 

 

 

Fatura, çek, senet, navlun,

e-Defter uygulamasi, kagit ortaminda tutulan defterin elektronik ortama alinmis sekli olup; iki

 

 

serbest    meslek               makbuzu

defter arasinda muhasebesel anlamda herhangi bir fark bulunmamaktadir. Dolayisiyla yapilacak

e-defter

31

vb. belge tipleri elektronik

kaydin, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliglerine göre yapilmasi gerekmektedir.

 

 

defter                    uygulamasinda,

Tereddüt   halinde;   www.edefter.gov.tr   internet   sitesinde   yayimlanan                                                                                                     "e-Defter Uygulama

 

 

nasil kaydedilecektir?

Kilavuzu”na bakilabilir.

 

 

 

 

 

e-defter

 

 

 

32

E-defter                         beratlarini yüklemek için “e-Defter uygulamasi”na giriste

asagidaki                      hatalari aliyorum ne yapmaliyim? Elektronik imza atilirken hata                 olustu.                         Akilli kartinizin                   bilgisayariniza takili oldugundan ve imza atmak                için                                 yetki probleminiz olmadigindan emin                  olup                          tekrar deneyiniz.

Bu tür hatalar alan mükelleflerin Forum sitesindeki 52525 numarali sorunun cevabina göre islem tesis etmeleri gerekmektedir.

 

 

e-defter

 

 

33

E-Deftere                             basvuru yaparken ekran donuyor, bekletiyor, basvuruyu

gerçeklestiremiyorum. Ne yapmaliyim?

Bu tür hatalar alan mükelleflerin Forum sitesindeki 52529 numarali sorunun cevabina göre islem tesis etmeleri gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

E-BILET UYGULAMASINDA SIK SORULAN SORULAR

UYGULAMA

SIRA NO

SORU

CEVAP

 

 

e-Bilet

 

1

462 sira no lu Elektronik bilet                        tebliginin

7.maddesinin           2.fikrasi

(Elektronik                 biletin elektronik ortamda teslimi) ve 3.fikrasi (Elektronik biletin kagit ortamda teslimi) arasindaki fark nedir?

Havayolu firmasi ilgili tebligin 2.fikrasinda yer alan elektronik biletin elektronik ortamda iletim yöntemini seçmis ise; elektronik ortamda düzenlenen biletler elektronik imza araci ile imzalamak zorundadir. Fakat, ilgili tebligin 3.fikrasinda yer alan elektronik biletin kagit ortamda iletim yöntemi seçilmis ise, bu biletlerin elektronik imza araci ile imzalanmasi zorunlulugu bulunmamaktadir. Gerek elektronik iletim gerekse kagit iletim yöntemi e-Bilet uygulamasinin sinirlari içinde degerlendirilmektedir. Her iki uygulama da e-Bilet uygulamasidir.

 

Elektronik iletim yöntemine göre iletilen bileti teslim alan mükellefler, söz konusu biletlerin elektronik ortamdaki halini (e-imzali) tevsik edici belge olarak dikkate alacak ve bu bileti gider/maliyet unsuru olarak dikkate alacaklardir. Elektronik iletim yöntemine göre bilet iletilmis olmakla birlikte alan taraf e-Fatura uygulamasina kayitli bir mükellef degilse, e-Biletin (elektronik ortamdaki aslina uygun olmasi kosuluyla) kagit çiktisini da tevsik edici belge olarak dikkate alabilecek ve gider/maliyet unsuru olarak kullanabilecektir. Kagit iletim yönteminde; elektronik ortamda düzenlenmis olan biletin olusturulmasi asamasinda elektronik imza ile imzalanmasi zorunlulugu bulunmamaktadir. Bu sekilde hazirlanan elektronik biletin kagit çiktisinin, e-Bileti alan mükellef tarafindan VUK uyarinca tevsik edici belge olarak kullanilabilmesi için; kagit çiktinin hava yolu firmalari tarafindan kase veya damga tatbik edilmesi, acenteler tarafindan ise kase veya damga tatbiki ve imzalanmasi gerekmektedir

 

 

e-Bilet    uygulamasinda    e-

GIB den e-bilet izni alan mükelleflere e-fatura resmi internet adresimizden ulasabilirsiniz. Bu

 

 

Bilet düzenleyen ve alan

firmalar usul olarak yolcu tasima isi ile istigal ettiklerinden düzenlemeleri gereken belge fatura

 

2

her iki taraf da e-Fatura

degil, bilettir. Bu nedenle 462 sira nolu teblig kapsaminda e-bilet izni alan bu mükellefler e-fatura

 

 

mükellefi                     olmasi

kayitli kullanicisi olsalar bile 462 sira nolu teblig kapsaminda elektronik bilet düzenlemek

e-Bilet

 

durumunda söz konusu e-

durumundadirlar.

 

 

Bilet       e-Fatura       olarak

 

 

 

portal üzerinden alicinin e-

 

 

 

 

 

Posta                                 adresine gönderilecek mi?

 

e-Bilet

3

Internet siteleri üzerinden baskan                        firmalarin karayolu tasima biletlerini satan firmalarin e-Bilete geçme zorunlulugu var midir?

Yolcu tasima isi ile istigal etmeyen ancak baska firmalarin biletlerini elektronik ortamda satan mükelleflerin e-Bilet uygulamasina geçme zorunlulugu yoktur. Bununla bitlikte ,internetten bu satisi gerçeklestiren mükelleflerden 5 Milyon TL ve üzeri ciroya sahip olanlarin e-arsiv uygulamasina basvurmalari ve bu kapsamda islem yapmalari gerekmektedir. e-arsive basvurmanin sartlarindan biri de e-fatura kayitli kullanicisi olmaktir. Detayli bilgiye www.efatura.gov.tr internet adresimizden ulasabilirsiniz.

e-Bilet

4

Kamu                       personeline tahakkuk ettirilecek yurt içi ve disi yolluk ödemelerinde personelin uçakla seyahatlerine iliskin yapmis olduklari giderlere iliskin Merkezi Yönetim Harcama                            Belgeleri Yönetmeligi kapsaminda kanitlayici belge olarak kullanilacak elektronik yolcu biletlerinin kagit olarak teslimi halinde ise kase/damga tatbik edilmesi ve imzalanmasi gerekmekte

midir?

Öncelikle                  bileti                  düzenleyen                 hava                                 yolu                   firmasinin, http://www.efatura.gov.tr/ebileteyolculistesiiznialanlar.html adresinden, e-bilet iznini 462 sira no lu tebligin 7.maddesinin Elektronik Biletin Elektronik Ortamda Teslimi yöntemini seçerek alip almadigini öncelikle kontrol edilmelidir. Kendilerine elektronik ortamda teslim izni verilen hava yolu firmalarina ait belgeleri gider belgesi olarak kullanmak isteyenler, eger e-Fatura uygulamasinda kayitli bir mükellef iseler, söz konusu belgeyi elektronik ortamda, e-Fatura uygulamasinda kayitli degiller ise kagit ortamda muhafaza ve ibraz edeceklerdir. Kagit ortamda muhafazada belge üzerinde ayrica bir kase/damga tatbikine gerek bulunmamaktadir. Kagit iletim yönteminde; elektronik ortamda düzenlenmis olan biletin olusturulmasi asamasinda elektronik imza ile imzalanmasi zorunlulugu bulunmamaktadir. Bu sekilde hazirlanan elektronik biletin kagit çiktisi alan mükellef tarafindan VUK uyarinca tevsik edici belge olarak kullanilabilmesi için; kagit çiktinin hava yolu firmalari tarafindan kase veya damga tatbik edilmesi, acenteler tarafindan ise kase veya damga tatbiki ve imzalanmasi gerekmektedir

e-Bilet

5

Satin almis oldugum e- Bilet                        bilgilerime ulasabilecegim                                 bir

Satin almis oldugunuz e-Biletlere efatura.gov.tr adresimizde bulunan e-Bilet baslikli sayfanin alt basliginda yer alan e-Bilet sorgulama Web servis adreslerinden söz konusu biletlerinize ulasabilir,

kontrol edebilir, dilerseniz çiktisini alabilirsiniz.

 

 

 

 

sorgulama adresi var mi?

 

e-Bilet

6

e-Bilet uygulamasina nasil dahil olabilirim?

E-bilet düzenlemek isteyen firmalar, kendi bilgi islem sistemlerini entegre ederek ya da e-Bilet özel entegratörü firmalar araciligiyla e-bilet kayitli kullanicisi olabilirler. Detayli bilgiye www.efatura.gov.tr internet adresimizden ulasabilirsiniz.

e-Bilet

7

E-bilet uygulamasina özel entegratör yöntemi ile geçmek                    istiyorum..Bu konuda özel entegratör

firmalara                                    nasil ulasabilirim?

Baskanligimizdan e-bilet özel entegratörlük izni alan firmalara efatura.gov.tr adresimizde bulunan e-Bilet basligi altinda yer alan e-bilet özel entegratörler listesinden ulasabilirsiniz. Anlasmis oldugunuz özel entegratör firmasi araciligi basvurunuz elektronik ortamda Baskanligimiza iletilir ve Baskanlikça degerlendirilerek e-bilet uygulamasina dahil olmaniz saglanir.

e-Bilet

8

e-bilet                      uygulamasinin amaci nedir?

Vergi Usul Kanunu kapsaminda fatura disinda düzenlenmesi öngörülen yolcu tasima bileti, yolcu listesi ve diger biletlerin elektronik ortamda olusturulmasi, muhafaza ve ibrazi ve iletilmesi ile ilgili çözüm üretilmesidir.. Ayni zamanda vergiye uyum maliyetini düsürmek, gönüllü uyumu artirmak ve hizmet kalitesini artirmak amaçlanmistir.

e-Bilet

9

e-biletlerin      xml                        olarak olusturulmasi                                     ve

imzalanmasi                                  zorunlu mudur?

e-biletlerin xml olarak olusturulmasi ve imzalanmasi mümkün degildir. E-Bilet Tebligleri geregi e- Bilet formati olarak üzerinde mali mühür/NES barindiran genel taninirliga sahip bir format kullanilmalidir. Bu kapsamda Baskanlikça aksi belirtilmedigi / format ve standardi yayimlanmadigi sürece .xml kullanimi söz konusu degildir. Mevcut durumda piyasada yaygin olarak .pdf kullanilmaktadir.

e-Bilet

10

Dar mükellef hava yolu firmalari 462 sira no lu teblig kapsamindadir?

Türkiye’de faaliyette bulunan dar mükellef hava yolu firmalarinin, sadece Türkiye'de elde edilmis sayilan hasilatlarini içeren biletleri bu Teblig kapsamindadir

e-Bilet

11

e-bilet uygulamasina geçis zorunlu mudur? e-bilet düzenlemek                                isteyen firmalar için e-fatura kayitli kullanicisi olmak

e-bilete geçis zorunlu degildir ancak 462 sira no lu teblgin 14. Maddesinde de belirtildigi gibi ilgili teblig 334 no lu Vuk tebligini 1/7/2016 tarihi itibariyle yürürlükten kaldirdigindan eski koçan usulü bilet kesmenin teknolojik gelismelerin varligiyla zor olacagindan, dolayli olarak bir zorunlu geçis söz konusudur. E-bilete geçmek isteyen firmalar için (Dar mükellef kurumlar hariç) e-fatura kayitli

kullanicisi olmak zorunluluktur.

 

 

 

 

sart midir?

 

e-Bilet

12

Acenteler e-bilete geçmek zorundalar mi ve düzenleyecekleri belge e- bilet mi olacak yoksa e- fatura mi olacak?

Hava yolu yolcu tasimaciligi ile ilgili 462 nolu Tebligine göre; acenteler araciligiyla yapilan satislarda e-Biletin Türkiye’de mükellefiyeti bulunan acenteler tarafindan  düzenlenmesi durumunda söz konusu acenteler, e-Bilet üzerinde yolcu bilgilerine ilave olarak kendilerine ait mükellefiyet bilgilerine ya da IATA nezdinde kendileri için olusturulmus bilgilere yer vererek yolcuya e-Bilet muhteviyatini da içeren bir fatura düzenleyeceklerdir. Bu fatura üzerinde yolcu bilgilerine ilaveten yolcu tarafindan talep edilmesi halinde hesabina yolculuk yapilan mükellef

bilgilerine de yer verilecektir. Bu nedenle acentelerin e-Bilete geçme zorunlulugu yoktur.                                                                

(07.02.2018)